Fiasko i Glasgow

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 22. nov 2010
  • AV:
    Redaksjonen
marsj-ut-fra-os
Professor og klimaaktivist: Sigbjørn Grønås med rød hatt i spissen for Besteforeldrenes klimamarsj fra Os (der han bodde) til Bergen juni 2014. Foto: Bjørghild des Bouvrie

Gode intensjoner redder ikke klima, sier Sigbjørn Grønås, professor i meteorologi, som siden 1990-tallet har arbeidet med formidling av den vitenskapelige bakgrunnen for global oppvarming. Han kaller Glasgow-møtet en fiasko. – Forhandlerne går som katten rundt den varme grauten, slik de alltid har gjort. De viktigste spørsmålene blir ikke adressert.

Farlig oppvarming sannsynlig

I 2006 var Sigbjørn Grønås med på oppropet fra «Besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk» – forløperen for Besteforeldrenes klimaaksjon. Da var det allerede klart at kunnskap ikke er nok til å få beslutningstakerne til å beslutte det som må til. – Sånn er det fortsatt, sier han. – Ingen venter at FNs klimatoppmøter skal løse alle problemer. Men etter tretti år med gode intensjoner fortsetter klimautslippene å øke. Det gir ingen mening. Optimistiske utregninger av hvor mye global temperatur vil øke om alle land innfrir sine intensjoner, er uten verdi. Historien viser at det gjør de fleste ikke. En økning på 1,5 grader skjer trolig før 2030 og en økning på 2,0 grader før 2050.

– Noen mindre skritt i riktig retning ble tatt i Glasgow, så noe reduksjon i utslippene vil vel verden oppnå i de neste tiårene. Men oppvarmingen blir etter alt å dømme katastrofal fram til år 2100.

– Det er påvist at det er produsenter av fossilt drivstoff som har hovedskyld for klimakrisa. Alle de store oljeselskapene har siden 1965 visst at bruken av deres produkter påvirker atmosfærens drivhuseffekt med alvorlig oppvarming som resultat. At de samtidig har sørget for å så tvil om denne kunnskapen, kan bare karakteriseres som kriminelt. I de 30 år verden har forhandlet for å redusere utslippene, er det blitt produsert fossilt brennstoff som aldri før. Oljeland som Norge har tjent seg søkkrike.

Forbrytelse mot livet på Jorda

Sigbjørn Grønås forklarer at klimaforhandlingene har vært ført under en forutsetning av at overgangen vekk fra fossilt drivstoff skal være drevet av mindre etterspørsel, etter hvert som fornybar energi vinner fram og klimautslipp skattlegges. Markedet og kapitalismen skal gjøre jobben. Ingen skal klandres. – Det er bare å høre på hvordan Barth Eide argumenterer, det er dobbeltkommunikasjon hele veien, uten troverdighet.

– På møtet i Glasgow prøvde Danmark og Costa Rica å få gehør for en annen fremgangsmåte, å fase ut produksjonen av fossilt drivstoff direkte. De vil at land skal slutte å lete etter nye kilder for fossilt drivstoff nå, og sette en dato for når produksjonen skal være over. Men de nådde ikke fram, ingen land med stor oljeproduksjon ble med. Norge var tydelig imot.

– Selv mener jeg at vi da, til tross for fine ord og mye arbeid, ganske enkelt sier nei til å løse klimakrisa. I Glasgow var vi hyklere for å sikre oss retten til å fortsette å fyre opp under krisa. For å bli rikere.  Fordi pengestrømmene er viktigst for oss, når det kommer til stykket.

Hvis verden fortsetter som nå, og tømmer de kjente reservene av fissilt drivstoff, vil vi slippe ut 16 ganger mer CO2 til atmosfæren enn det vi kan tillate oss å nå målet om 1,5 grader, sier Sigbjørn Grønps. I denne situasjonen er det intet annet enn galskap å lete etter mer, mener han. – En forbrytelse mot livet på Jorda, kaller den gamle meteorologiprofessor det som skjer.


I 2014 ga Universitetet i Bergen ut en murstein på 500 sider, der Sigbjørn Grønås fikk øse av sine erfaringer som formidler av klimaforskningen.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*