Den utsatte myra

myrtur 2
Foto: Ivar Minken

Myr ødelegges når vi trenger den mest – i møtet med klimaendringene! Hvorfor skjer det? Besteforeldrenes klimaaksjon i Eidsvoll og Hurdal ville belyse utfordringer knyttet til vern, utbygging og hensyn til arbeidsplasser. På Verdens myrdag 2. juni var det stor myrvandring med mange deltakere – og lærerike orienteringer underveis.

FAKTA OM MYR: Myr dekker rundt 10 prosent av landarealet i Norge. Myra vokser hele tida, og gir oss gratis karbonfangst og -lagring. Norske myrer har i årtusener etter den siste istid fanget CO2 og bygget opp et lager på nesten 1000 mill. tonn karbon. Se BKAs faktaark: Naturens karbonlager


Viktig og lærerik myrdag
Av Jan Tore Gundersen, turleder

Industriområdet Ormlia ligger nord for E6 ved Eidsvoll Verk, og deler av den gamle Langmyra har allerede blitt regulert til industri. Store bygg, deriblant et gigantisk logistikkbygg for Ahlsell, er reist i området. Disse er godt synlige fra E6. Det er nå ønske om utvidelse av industriområdet nordover. Da vil også resten myra bli berørt.

For å belyse problemstillingen inviterte vi i BKA med oss representanter fra ulike områder – Sabima, Ahlsell og Eidsvoll kommune. Godt og vel tredve interesserte og lyttende myrvandrere krysset Langmyra nord for Ormlia til et høytliggende utkikkspunkt, slik at vi fikk god oversikt over utbyggingen i området. Og de stilte mange gode spørsmål.

Fra Ahlsell kom Elisa Gasperini, direktør for bærekraft og samfunnsutvikling. Hun holdt et engasjert innlegg om hvordan Ahlsell ønsker å drive virksomheten sin så bærekraftig som mulig. Tema som ble berørt var sirkulærøkonomi, transport og bedriftens klimaregnskap. Hun tok også for seg selve bygget: 62 000 m2 bygningsmasse og ei tomt på 266 000 m2. Solceller på taket og jordvarme sørger for at det produseres mer strøm en bygget sjøl trenger!

Engasjementet var på topp hos Ahlsells direktør for bærekraft! Foto: Ivar Minken

Fra Sabima kom Anna Sofie Morsund. Hun tok for seg oppbyggingen av myra. Tjern som grodde igjen med blant annet torvmose. Den vokser i toppen og dør nederst. Myr vokser med ca 1 mm pr år. Ei myr med dybde 5 meter er altså ca. 5000 år gammel. I tillegg til å være et stort karbonlager, renser og filtrerer myra vann, demper flom og motvirker uttørking. Myr er også et viktig levested for et stort naturmangfold.

Det gis tilskudd til restaurering av myrer, og et forslag om forbud mot nedbygging av myr til utbyggingsformål er sendt ut på høring. Det er blant annet uenighet om hvorvidt det er Statsforvalteren eller den enkelte kommune som skal kunne gi dispensasjon fra forbudet med begrunnelse i utbygging av samfunnskritisk infrastruktur.

Fra Eidsvoll kommune kom Tor Fodstad, natur- og miljørådgiver. I kommunedelplan for naturmangfold blir bedre kartlegging holdt fram som et av de viktigste tiltakene, fortalte han. Men dette er i liten grad fulgt opp på grunn av svak kommuneøkonomi. Det er også mangel på biologisk fagkunnskap i kommunen, og det er dyrt å kjøpe slike tjenester. Området Ormlia kunne helt sikkert vært kartlagt bedre med tanke på rødlista og truede arter. Ved en eventuell utvidelse av industriområdet er det et viktig elgtrekk i nord. Det kan påvirke avgjørelsen om en eventuell utvidelse.

Sist, men ikke minst hadde vi med oss Nina Kristengård, Høyres ordfører i Eidsvoll. Hun takket BKA for engasjementet og invitasjonen, og snakket varmt om natur og vern, – men også om behovet for arbeidsplasser. Ahlsells virksomhet i Eidsvoll vil gi om lag 350 nye arbeidsplasser, noe hun som politiker mener må går foran behovet for vern av myr. Samtidig er Eidsvolls naturkvaliteter noe av det som gjør kommunen attraktiv, sa hun.

Som arrangører merket vi oss ordførerens utsagn om at «vi skal utvikle med vett og verne med vilje». Vi håper å se mye vett og god vilje i arbeidet med den kommende arealplanen, der Besteforeldrene i Eidsvoll & Hurdal kommer til å høre fra oss!


Ordfører Nina Kristengård. Foto: Ivar Minken

Foto: Ivar Minken

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 04.06.2025

    Lykke til, BKA og andre i klima- og miljøkretser i Eidsvoll, med å forsvare naturen. Arbeidplassargumentet bør ikke vrie tyngst. Det har det gjort altfor lenge rundt omkring i landet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*