Et forslag i rett tid

Fløgstad solenergi
Effektivt klimatiltak og effektiv bruk av penger: Montering av solenergianlegg på sykehus i Tanzania. Foto: Kristen Fløgstad

Tenketanken Civita foreslår at Norge skal bidra vesentlig mer til global klimafinansiering. Det samme mener Besteforeldrene, som helhjertet har gått ut med en støtteerklæring til forslaget. Det kommer også i rett tid, siden årets klimatoppmøte, COP29, vil ha enighet om mål for finansiering av klimatiltak i fattige land som hovedsak.

Forslaget fra Civita kan du lese mer om på nrk.no:
– Det er i vår eigeninteresse, seier prosjektleiar


Ja, gi fra Oljefondet!

Av Linda Parr (leder BKA) og Alf Engdal (styremedlem)

Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) gir sin fulle støtte til nylige utspill fra Civita om økt bistand fra Norge til internasjonal klimafinansiering.

Civita foreslår for det første et årlig uttak fra Oljefondet på 0,25 prosent som skal brukes på klimafinansiering i utviklingsland.  I 2024 tilsvarer det 46 mrd. kroner. For det andre foreslår Civita å oppskalere Klimainvesteringsfondet. På bare ett år hindret Klimainvesteringsfondet mer utslipp enn Norge har kuttet på 33 år.

BKA har i sin aksjonsplan for 2024–2025 nedfelt som mål at Norge må øke bidragene til lavinntekts- og utviklingsland til 65 mrd. kr. pr. år innen 2030, fordelt med 50 mrd. til etablering av fossilfri energi og 15 mrd. til klimatilpassing. Beløpene er i tråd med Kirkens Nødhjelps rapport fra 2018 om Norges rettmessige andel og forpliktelse som et rikt, oljeproduserende land (Norway’s fair share of meeting the Paris Agreement).

BKA er med i en europeisk organisasjon, European Grandparents for Climate, foreløpig omfattende 12 nasjonale organisasjoner fra 9 medlemsland. Der arbeider vi blant annet for en felles erklæring om at FNs klimafond må økes kraftig innen 2025 opp mot FNs definerte målsetting om minst 100 mrd. USD pr. år til klimafinansiering i utviklingsland. Dette er også nedfelt i BKAs aksjonsplan.

Det viktigste og mest effektive Norge kan gjøre for klimaet er en signifikant økning av internasjonal klimafinansiering. Det er snakk om et moralsk imperativ for vårt rike land.


Menneskeskapte klimaendringer driver folk i det globale sør på flukt. Her pga tørke i Somalia. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Jarle Sykta | 08.08.2024

    Dette høres vel og bra ut.Fattige land trenger vår solidaritet for å makte investeringer i fornuftige klimatiltak.Dette kommer oss til gode også.Miljø- og klimaødeleggelser stopper ikke ved grenser,de er globale.Men det er viktig at pengene blir brukt på tiltak som er målrettet,ikke på «business -for – nature-prosjekt» der smarte aktører er ute for å fylle egne lommer med penger bevilget til klimatiltak.Dette krever god planlegging,kontroll og styring av det hele.Vi har sett nok av idielle og gode tiltak internasjonalt som har gått i vasken fordi det mangler både kontroll og prosjektstyring. Vi har verken tid eller råd til å gjøre slike feil lenger.
    Slik internasjonal satsing må heller ikke bli en sovepute for oss her i landet.Selv om tenkesmier og andre forteller at det som gjøres nasjonalt,er for lite og ingenting å regne målt mot effekten av tiltak gjort ute i den store verden.Vi må ikke falle i staver over glansbilde- rapporter presentert av dem som er opptatt av tegning,form og farge.Vi kan ikke dure på som før her hjemme fordi vi økonomisk støtter tiltak internasjonalt, som ,etter sigende, gir større klimaeffekt enn det vi pusler med nasjonalt.

  2. Thomas Cottis | 08.08.2024

    Veldig positivt fra Civita, og flott at BKA tydelig og offentlig gir sin støtte

  3. Trond Otto Lie | 15.08.2024

    Ja, deler begeistringen over dette. Men 0,25%? Dette er for smålig. Vi er verdens rikeste land, iallefall pr. capita, så dette blir for smårusk å nevne. Vi må alle ta inn over oss hva klimakrisa betyr for våre barn og barnebarn. Vi har INGEN tid eller rett til å være smålige mht. summene vi må donere til denne saken.
    Må det flere klimaflyktninger, tørke og flomkatastrofer til før vi innser alvoret?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*