Vårt hjem Vår jord

Bonnevie (2)
Lunsj og lyrikk med klimablikk, tirsdag 1. februar, Det Norske Teatret. Foto: Ivan Chetwynd

I dag fikk lyrikkvennene på Det Norske Teatret servert et nøye sammensatt lunsjprogram med noen av de siste hundre års fremste lyrikere. Skuespiller Jannik Bonnevie leste 20 dikt av fem kvinnelige og tre mannlige lyrikere: Inger Hagerup, Sidsel Mørck, Eeva Kilpi, Annie Riis, Marie Takvam, Rolf Jacobsen, Terjei Vesaas og Nils Aslak Valkeapää.

Våre barnebarns fremtid
Av Ivan Chetwynd

I løpet av 50 år på scenen har Jannik Bonnevie møtt alle disse unntatt én, Rolf Jacobsen. Hun leste diktene etter hverandre, uten å si hvem som hadde skrevet de enkelte. Da virket det som om disse vare, visjonære kvinner og menn talte med én stemme om temaet «Vårt hjem Vår jord» – at de ville gjenta Sidsel Mørcks spørsmål:

Hvor lenge kan vi trampe
med syvmilsstøvler
på våre barns fremtid?

Eller hennes iakttakelse om hvordan vi forvalter jordkloden:

Vi vil ikke vite at vinning kan
gi tap som slekter må leve med…
Vi vil ikke høre at framtiden gråter
gjennom øyeblikkets larm.

Og den samiske multikunstner Nils Aslak Valkeapääs ord om vårt felles hjem:

Hvordan forklare
at hjertet er mitt hjem
og at det flytter med meg

Hvordan forklare
at andre også bor der
brødre og søstre

Jannik Bonnevie har tidligere forklart motivasjonen som ligger bak hennes valg av dikt og hennes medvirkning i Lunsj og Lyrikk med klimablikk: «Som bestemor er jeg opptatt av alt levende liv på vår jord, og våre barnebarns fremtid. Da er det godt å være med i Besteforeldrenes klimaaksjon – stå sammen og fronte alvoret og gi næring til håp 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*