Fra boss til dukkehus

dukkehus 4
Innerlokket fra en medisinboks kan bli en lett og luftig dukkedamehatt. Det gjelder å se muligheter! Foto: H Wiik

Kommende helg blir det spennende kurs for barn i Bergen, i regi av Bærekraftige liv og med BKA-aktivist Wibeke Kryvi som kursleder. Det barna skal lære, er at avfall er verdifullt og kan gjenbrukes i en kreativ sammenheng. Hjemme hos seg har Wibeke laget det mest eventyrlige dukkehus – nesten utelukkende av unyttige boss-rester!

Wibeke innrømmer gjerne at man må være litt gal for å drive på slik hun gjør. Dukker har hun lekt med og dukke-ting har hun laget helt siden hun var småpike i Bergen, men hobbyen tok for alvor av da hun ble pensjonist, etter et langt yrkesliv som språk- og samfunnsfaglærer i ungdomsskolen. – Og nå er det jo blitt rene besettelsen, ler hun. Jeg kan ikke gå noen steder uten å se meg om etter noe jeg kan bruke og omforme til et eller annet dukke-aktig. Mannen min Håkon påstår jeg går og glor stivt ned i bakken og rundt meg hele tiden, med krum hals!

Det gjelder å se muligheter, og her er noen tips fra Wibeke:

 • forskjellige plastlokk kan bli kjøkkenutstyr
 • knapper kan bli tallerkener
 • gamle ledninger og gardinringer kan bli til stoler
 • aluminiumsformer og stoff kan bli sofa
 • et lokk og en trådsnelle kan bli et bord
 • stoff, vatt og streng kan bli dukker og klær
 • en dorull kan bli en ovn
 • blondepapir kan bli nydelig dekorasjon
 • et medisinbrett kan bli kakeform
 • innsiden av en konvolutt kan bli tapet
 • gjennomsiktig plastemballasje kan bli vindu
 • en rekesalatboks kan bli et badekar
 • tannpirkeresker kan bli kofferter
 • en trekloss kan bli en kommode
 • små spikre fungerer som knotter
 • knapper og korker kan bli så mye rart
 • malings- og stoffrester kan brukes til det meste!

Dette kan bli en veldig fin aktivitet for voksne og barn å gjøre sammen, sier Bærekraftige liv på Landås, som kan fortelle at kurset er fulltegna. – Wibeke Kryvis «casa resirkulare» er selvfølgelig en stor inspirasjon. Her skal vi kose oss sammen og være kreative, samtidig som vi ser etter gjenbruksverdien av det som ofte går i restavfallet!

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Bjørghild des Bouvrie | 31.01.2024

  Alldeles bedårende, Wibeke!

 2. Karin Lovise Skjerdal | 31.01.2024

  En stor applaus til dette prosjektet! Det er på tide å gjenoppdage gleden ved å lage leker selv, av det man måtte finne rundt seg. Vi over 60 husker appelsinkassene som ble til dukkehus og konglene som ble til husdyr. Og Wibeke sitt dukkehus er i en klasse for seg – et kunstverk (jeg har sett det). I dette prosjektet får barna bruk for både fantasi og konsentrasjonsevne, og opplever skaperglede! Og ikke minst: det å reflektere sammen over alt vi mennesker produserer for så kaste det i søppeldunk eller ute i det fri, blir automatisk en del av pakken.

 3. Aase Berit Årvik | 31.01.2024

  Aldeles nydelig!! Litt langt å dra fra Drammen til Bergen for kurs…hold gjerne ett her på Østlandet også. Jeg har fortsatt mitt dukkehus som pappa laget og mine to barnebarn synes det er stas å leke med det. Men så flink som deg er vi ikke!!

 4. Gro Fjeldtvedt | 01.02.2024

  Detter ser skikkelig spennende og morsomt ut. Lykke til med kurset!!

 5. Rita Sørvig | 01.02.2024

  Wow, så fantastisk Wibeke. For en tålmodighet, kreativitet og fingerferdighet
  Kos deg og lykke til på skolen, heldige barn.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*