BKA gratulerer!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    torsdag 18. jan 2024
  • AV:
    Redaksjonen
vi vant

– En seier for fornuften, framtida og hele klimabevegelsen, sier generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon, Andrew Kroglund. Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte før jul staten for å ha gitt ulovlige tillatelser til tre oljeprosjekter. I dag har Oslo tingrett gitt dem rett på alle punkter, mens staten må betale saksomkostningene.

Les mer om saken på NRK: Klimaorganisasjoner vant rettssak mot staten
Se også Alltinget: Historisk nederlag for staten

Andrew Kroglund mener vi er vitne til et mulig tidsskille nå, der staten ikke lenger kan ture fram med prosjekter som strider mot Parisavtalens målsetninger.

Søksmålet denne gang var en videreføring av det første klimasøksmålet som gikk tre runder for retten fra 2017 til 2020. BKA var med som partshjelper, men organisasjonene tapte saken i Høyesterett. Staten ble frikjent på alle punkter.

Men ikke alt var oljesvart. I Høyesterettsdommen fra den gang ble det nemlig slått fast at staten er pliktig til å vurdere de globale konsekvensene for klimaet før de godkjenner nye oljeprosjekter.

Dette ble ikke gjort da staten i 2022 godkjente tre nye oljefelt, mente Greenpeace og Natur og Ungdom. Staten har trosset både klimavitenskapen og Høyesterett. Og det sa i dag retten seg enig i.

– Etter dette må alle nye oljeprosjekt underkaste seg et nytt, strengere regime; de må kunne vise til at de ikke har negative effekter for det globale klimaet. Men som vi vet; det er bortimot umulig å komme bort fra at det har de. Dette er derfor en aldri så liten revolusjon. Det må være en dyster stemning borte i Sokkeldirektoratet i kveld, gliser en fornøyd generalsekretær i BKA.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*