Solidaritet er ordet

LM Stavanger 11

I protest mot den økonomiske tyngdekraften, som trekker oss mot en tilværelse av forbruk og vanetenkning, har besteforeldre fra hele landet i helga gjennomført et landsmøte der fokus var solidaritet med dem som kommer etter oss – og som ikke kan regne med samme trygge tilværelse som vår generasjon, hvis global oppvarming får fortsette.

Verden kan forandres

Diskusjoner, vedtak, valg, prosedyrer, det hører med til det årlige møtet, og slik var det også i Stavanger. Men det viktigste er å treffes – som mennesker – og kjenne på samholdet og den felles overbevisning om at vi som besteforeldre har en jobb å gjøre. I gamle dager het det at du skulle overlate garden til neste generasjon i bedre stand enn da du selv overtok den. Det er kanskje blitt en utopi, mye er tapt allerede. Men vi skal i alle fall sørge for at våre barn og barnebarn kan si om oss: De gjorde så godt de kunne.
– Hele poenget med Besteforeldrenes klimaaksjon er å sørge for at generasjonsansvaret blir tatt godt vare på, sier Linda Parr, som ble gjenvalgt som leder for besteforeldre-hæren. – «Me ska få te det umuliga, og me må gjørr det utroliga», som Stavanger-poeten Gunnar Roalkvam leste for oss i dag.

Konfliktene fram i lyset!

Ingen tviler på politikernes gode intensjoner, understreker Linda. Men det er et faktum at Norge ligger langt, langt bak våre forpliktelser og løfter om utslippsreduksjoner. Det kan vi ikke leve med, det må vi absolutt gjørr någe med! – Jeg synes det var inspirerende å høre på Bothild Nordsletten, jærbu, jordvernaktivist og redaktør av Bondevennen, som holdt et slikt glimrende offensivt foredrag i formiddag – om konfliktene «mellom jordvernerne og jordfjernerne».
– Budskapet hennes kan vi i BKA godt ta med oss, når vi nå går inn i en viktig valgkamp. Ikke skygge unna konflikter! De må tvert imot tydeliggjøres, det kan være prinsippavklarende og prinsippavslørende, som hun sa, og sette både jordfjernere og oljetåkefyrster til veggs på en troverdig måte. Hele tida med generasjons-solidaritetens fane høyt hevet! Det er vårt særpreg, og det skal vi også ta godt vare på.


Under det godt organiserte årsmøtet – all ære til lokallaget i Sør-Rogaland og leder Silvia Kriz! (t.v.) – ble BKAs strategi for kommune- og fylkesvalget livlig diskutert. Vi lever i et land med et av verdens mest desentraliserte beslutningssystemer, og det er slett ikke sikkert at de viktigste vedtakene skjer i storting og regjering. Grunnlag for diskusjonene var BKA-rapporten «Kommunevalg et viktig klimavalg».

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*