Med bind for øya …

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 22. mar 2023
  • AV:
    Redaksjonen
Camp eidsvoll 1
Alle foto: Ivan Chetwynd

Hvordan ser stortingspolitikerne på vitenskapen? – Slik! Et hundretalls ungdommer ispedd en håndfull besteforeldre avsluttet «Camp Eidsvoll» stående foran Stortinget med bind for øynene. Klimapanelets sjokkrapport om klodens fremtid er blitt møtt med øredøvende taushet og blind tro på at Norge er på rett vei med sin oljepolitikk.

Men ikke alle politikere har bind for øynene: Både Ola Elvestuen (V) og Arild Hermstad (MDG) trosset regnet og møtte opp for å tale til ungdommene, som for tredje dag på rad hadde inntatt Eidsvolls plass. Det ble også en appell fra Rød Ungdom. Regjeringspartiene stilte ikke opp, heller ikke SV/SU som ellers hadde sagt at de ville komme.

Elvestuen påpekt at situasjonen hadde endret seg siden hans tid som statsråd i 2019. Norge har sluttet seg til EUs mål om 55 % reduksjon i utslipp – i en juridisk bindende avtale. EU leder veien, nå må Norge følge etter og gjøre EUs direktiver til norsk lov. Men det er ikke bare politikere som må handle, det må vi alle! Han høstet stor applaus da han sa at stortingsvalget i 2025 måtte ha stans i oljevirksomhet som hovedtema.

Mens andre land forsøker å bevege seg bort fra fossilt brennstoff, bruker Norges regjering krigen i Ukraina som en unnskyldning for å lete etter mer olje og gass, sa Hermstad – og han spurte forsamlingen om de ville utvikle eller avvikle oljeindustrien. Svaret var unisont.

Ettermiddagen hadde begynt med foredrag av klimapsykolog Knut Ivar Karevold, med overskriften «From emotion til mobilization». – Klimasorg og klimaangst som mange ungdommer føler må omformes til handling – og ungdommer må først og fremst oppdra de voksne. De voksne må høre det som småbarn hører om godteri: Det er ikke sunt å forlange mer mer mer! Naturen er ikke bare en ressurs å utnytte. Vi må følge våre drømmer om en vakker uberørt natur …

Foredraget ble etterfulgt av 30 sekunders stillhet for å få kontakt med våre følelser. Og en som vet å uttrykke sine følelser, sinne, maktesløshet med mer, – er slampoeten Anna Waagaard Keane. Hun etterlyste medfølelse og empati i følelsesladde dikt på engelsk og norsk.

Regnet silte ned, men kunne ikke slukke engasjementet hos de seks ungdomsorganisasjonene som har organisert den tre dagers markeringen – heller ikke hos BKA-ere, inkludert en gruppe på fem fra Vestfold som hadde tatt turen til Oslo og Stortinget for å vise sin støtte til ungdommen på Eidsvolls plass, denne siste dagen av klimaleiren.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*