Klimaglede for klimahandling

brita ukeblad
Brita med barnebarnet Njord. Foto: Sindre Helleborg

Vi hører mye om klimakrise og klimaangst. Klimaglede er det lite av derimot. Men dét trengs hvis vi skal greie å løse problemene, mener Brita Helleborg, som i fjor ga ut bok med tittelen «Klimaglede», selvfølgelig. – Hjernen må stimuleres til å tro at vi kan være en del av løsningen, forklarer hun når Norsk Ukeblad er på besøk hjemme i Tønsberg.

Gjelder å skape positiv energi

Brita Helleborg er sivilingeniør i kjemi. Hun hadde hørt om problemet med global oppvarming allerede i 1980, forteller hun, men det var først i 2014, da hun fikk vite at hun skulle bli bestemor, at hun måtte ta problemet på alvor og gjøre noe ved det. Framtida måtte bli bra fordi hennes barnebarn ville leve der! Samtidig oppdaget hun og ble straks med i Besteforeldrenes klimaaksjon. Hun er overbevist om at eldre mennesker kan spille en viktig rolle i klimakampen. Sammenlignet med de yngre har vi bl.a. mer fritid – som hun selv altså har brukt til å skrive og utgi «Klimaglede» som har gjort Norsk Ukeblad nysgjerrig. Den har undertittelen «Håndbok i å leve miljøvennlig – helt fri for dårlig samvittighet».
– Vi kommer ingen vei med å være moralister og skylde på hverandre, mener Brita. Heller ikke har det noen hensikt å gå rundt å gremme seg over at du selv ikke klarer å leve slik du burde. Tvert imot, vi må skape positiv energi og bygge tillit til at du og jeg og vi i fellesskap klarer å gjennomføre de samfunnsendringene som er nødvendige.
– Hvis jeg skulle inspirere andre, måtte jeg akseptere meg selv og min egen innsats først, sier hun til Norsk Ukeblad. Hun viser fram lappen hun har på veggen. Der står det: «Jeg liker meg selv». – Jeg har mange slike lapper. Det kan føles som en løgn i starten, men hjernen vår vet ikke det. Den tror på det vi forteller den, humrer hun.

Se hele reportasjen i Norsk Ukeblad: Ble bestemor – og klimaaktivist

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 13.03.2023

    Takk for inspirasjonen, Brita! Flott at du når ut med ditt positive budskap til lesere av Norsk Ukeblad.

  2. Finn Bjørnar Lund | 15.03.2023

    Takk for det, Brita!

  3. Berit Sonja Hougaard | 19.03.2023

    Takk! Vi skal ikke være naive, men realistiske.. Men det er så viktig å holde håpet oppe – og gleden – ellers mister vi/jeg overskuddet og engasjementet som må til.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*