Løvinnen og baby jord

iselin 1

Iselin Shumba, gjesten på dag 4 av årets Lunsj og Lyrikk, er født i Zimbabwe. Etternavnet betyr løve. Hun er skuespiller og aktivist, kanskje best kjent som den alltid blide Gjertrud i NRK-serien Snøfall. Kjent ble hun også da hun kastet seg ut i det kalde vannet i Bjørvika for å redde en måke som hadde fått en plastpose over hodet.

Teksten Iselin Shumaba leste handlet om jordkloden.

Etter noen måneder kan en baby overleve alene, hvis den for eksempel blir etterlatt på en søppelfylling. Den ville holde seg i live ved å spise søppel. Baby Jord har spist søppel i lang tid. Hun har det ikke godt. Temperaturen stiger, med stormer og flom og tørke som følger. Klimaendringene har mange konsekvenser. Middelhavets sjøbunn er dekket med likene til flyktninger som har måttet rømme fra sitt hjemland på grunn av kriser og kriger som blant annet tørke har bidratt til. I 2050 mener man at det vil være 200 millioner flyktninger i verden, like mange som det var mennesker på jorden i romertiden. Kanskje jorden vil være ubeboelig i 2100. Baby Jord ser på oss med sitt myke babyblikk. Vi må hjelpe henne …

Men jordkloden er også Moder Jord. Kanskje Moder Jord mediterer for tiden. Hun kvittet seg med dinosaurer en gang. Nå har hun problemer med en annen dyreart: mennesker. Vi snakker jo om en klimakrise, men det er egentlig en menneskekrise. Det er vi som er krisen. Moder Jord ønsker kanskje at menneskeheten skal bli voksen og bli til en medmenneskelig menneskehet …

Medmenneskelighet må nå helt inn i hjertene, ikke minst politikeres hjerter. Hver mandag mellom kl 11 og 12 har Iselin Shumba sittet i yogastilling utenfor Stortinget, «i stillhet for klima», etter mønster fra Greta Thunbergs «skolstrejk för klimatet». Det vil hun og/eller andre fortsette med inn til politikerne tar Grunnloven på alvor, og handler for å sikre en fremtid for landets og verdens barn.

I 2019 brøt Iselin sammen. Klimaangst ble for mye for henne. Blant annet hadde hun og kjæresten snakket om å få barn, men nå ville hun ikke. I likhet med mange kvinner i dag syntes hun ikke det var forsvarlig å føde barn inn i dagens verden. Nå har hun ombestemt seg, og en baby løve vil bli født i løpet av de neste to uker. De høyst personlige, men likevel universelle tankene som hun delte med oss i dag var et slags fødselsbrev for hennes baby. Den lå der i hennes mage mens hun talte og kunne kanskje oppfatte hennes sterke engasjement.


Takk for besøket og innsatsen. Bokgave (2070, Bjørn Samset) overrekkes av Bjørg Eli Rinnan fra Besteforeldrene i Oslo.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 26.01.2023

    Ord med budskap til ettertanke!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*