Håpet om endring

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 6. des 2022
  • AV:
    Redaksjonen
tone på bilde 2
Tone Toft er billedkunstner og aktivist for både Besteforeldrene og Naturvernforbundet på Helgeland.

Billedkunstner Tone Toft på Brasøy i Helgeland er aktiv både i BKA og Naturvernforbundet. Sine tanker om framtid, natur og klima gir hun uttrykk for gjennom artikler i aviser i landsdelen. Alltid med en skarp brodd mot det hun opplever som en samfunnsutvikling i blinde, uten verdiforankring. – Samtidig har hun tro på eksemplets makt.

Kan vi fortsatt håpe på en bedre verden hvor et mer livskraftig, solidarisk og sjenerøst samfunn trer frem – med gode livsbetingelser for fremtidige generasjoner og alle andre livsformer som har sin rettmessige plass på kloden sammen med oss?

Jeg velger å si JA – men da trengs en storstilt mobilisering av en samlet menneskehet som innser og forstår at vår overlevelse og våre liv på denne planeten krever en annen oppskrift enn det de globale styresmaktene krampaktig fastholder på. Vi må stake ut en kurs som gir livet mening; levekårene mulighet og glede også inn i fremtiden.

Mange forskere er bekymret for at vippepunktet (the point of no return) er like rundt hjørnet eller i verste fall allerede er passert – og hva skjer når permafrosten for alvor smelter og CO2 og metangass får fritt leide? Det er vanskelig å forestille seg hva vi har i vente hvis vi ikke griper sjansen til endringer – NÅ. Ubegrenset vekst og forbruk på en begrenset planet er ikke mulig.
…………………………………………………………..

Vi trenger kritiske verdensborgere med kollektiv evne til å skape mer livskraftige, rettferdige og solidariske samfunn. Dette er selvsagt mulig – fordi det er vi menneskene som har skapt og satt i verk de ulike økonomiske og samfunnsmessige modellene og systemene som praktiseres i dag. Da er det også mulig å endre dem.

Jeg kan ikke se at vi har noe annet alternativ. Jorda vil jo uansett klare seg fint uten oss. Det er menneskehetens livsbetingelser og videre eksistens som står på spill.


Les hele artikkelen i Rana Blad: Vi må endre kurs

Tone Toft er også kunstneren bak gavekortet fra Besteforeldrenes klimaaksjon – en ordning som gjør det er mulig i gi medlemskap til noen du kjenner. «Ærfuglens frykt» har hun kalt bildet.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*