Kor e heltene?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 23. nov 2022
 • AV:
  Redaksjonen
stopp equinor (2)
Beitostølen 18. nov: Emil Johansson Kringstad stilte med "Greenpeace som lagkamperat". Foto: Marthe Haarstad/Greenpeace

For noen dager siden åpna skisesongen på Beitostølen – ved hjelp av energikrevende kunstsnø, gjennomsponsa av Equinor. En enslig svensk skiløper demonstrerte mot «morgendagens helter»-kampanjen. For det har han fått 10 000 kr i bot. Tidligere BKA-leder og skientusiast Steinar Winther Christensen håper han nekter å betale.

Equinors helter

«Kor e alle heltene?» synger Jan Eggum. Ja, hvor er heltene jeg tenker på etter et nedslående COP27 i Egypt?

Vi elsker og dyrker våre helter. Vi trenger dem. Slik har det vært fra norrøn tid, i våre eventyr og til i dag. Heltene har fått nye roller. Odin, Troll eller Johan Castberg, – nå olje- og gassfelt som bygger og identifiserer vår norskhet og vår nasjonsbygging. Og som skinasjon polarhelter som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen og før det Sondre Nordheim. Skiidretten vokste frem og vi ble blant verdens beste. Alt takket være naturens gaver med kuldegrader, snø og is. Min lange barndoms vinter var en fryd. Tusenvis av guttehoppere. Alle med sine helter. Jeg var Torbjørn Falkanger, men ramla ned på kulen.

Helter dør ikke og har alltid en vei inn til våre hjerter. Equinor har jo sett dette. Så hvordan kamuflere omdømmet til en industri som gjør vår natursnø til regn? Hvordan kjøpe seg inn i folkesjela? Løsningen er å tapetsere Beitostølens skiarena og startnumrene med logo og et snedig banner «Vi støtter morgendagens helter». Er det skiheltene? Eller våre barn som inviteres til Equinor via helsides annonser i DN og Aftenposten med forførende bilder hvor unge kvinner i lyse fletter skuer ut over Nordsjøen?

Alt er til salgs, – også skiforbundet. Den industrien som mest truer vår skikultur har de gjort til sin hovedsponsor. Vekk fra hva skiforbundet skal gå foran og beskytte. For fire år siden var jeg som leder i Besteforeldrenes klimaaksjon i møte med daværende skipresident Erik Røste. Han lovet skjerpings i klimakampen og vernet om natursnøen. Og hva med utøverne? Noen vil si nyttige idioter.  Hvor lenge skal vi lukke øynene for dette?

På Beitostølen denne helga fikk vi heldigvis hjelp. Det måtte en svenske til sammen med Greenpeace. Skiløperen Emil Johanssons banner «Stopp Equinor –  Morgendagen smelter!» ble belønnet med en bot på kr. 10 000, – fra det internasjonale skiforbundet! Jeg håper han nekter å betale og vi får en rettslig belysning av hans aksjon.

Så hvem er de ekte helter i dag? Det er alle de unge som kjemper for sin og verdens klimafremtid og som vi alle er forpliktet til å støtte.

Forresten: Var det ikke noen som sa at VM i fotball i Qatar var kjøpt og betalt?

Steinar Winther Christensen
Bestefar og skiløper


25. januar 2020: Besteforeldreaktivister med Steinar Winther Christensen i spissen går på ski opp en snøfri Karl Johans gate, i protest mot global oppvarming og equinorsk dobbeltkommunikasjon. Foto: Ivan Chetwynd.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Elisabeth Tveter Briseid | 23.11.2022

  Spikeren på hodet, Steinar! Hvordan kan Skiforbundet få seg til å la seg bruke av Equinor, som ved sin aggressive petroleumssatsing undergraver skiidrettens framtid? Forstå det den som kan.

 2. Christian F Holst | 23.11.2022

  Det er nok så enkelt at selv SKIFORBUNDET «er til salgs». Uten penger stopper også SKIFORBUNDETs arbeid.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*