Etter COP27

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  søndag 27. nov 2022
 • AV:
  Redaksjonen
forum cop
Inga Fritzen Buan, WWF; Svein Tveidal, BKA; Naja Amanda Lynge Møretrø, Changemaker; Aled Dilwyn Fisher, Naturvernforbundet

Forum for Utvikling og Miljø har snakket med noen av representantene som var til stede i Egypt, – om resultatet fra COP27 – og deres håp for klimaarbeidet fremover. For BKA gir Svein Tveitdal uttrykk for oppgitthet over fossil-lobbyens makt. Hans håp nå er i større grad knytt til det Norge og andre land kan gjøre på hjemmebane.

MERK: Du kan møte Svein Tveitdal og høre ham fortelle fra COP27 fredag denne uka, i ForUMs lokaler i Hausmannsgt. 19 kl 13.00. Mer informasjon HER


Fra artikkelen:
Hva er dine håp og forventninger for klimaarbeidet framover?

Inga: Klimakonvensjonen og vedtakene fra klimatoppmøtene sender signal til verden land og befolkninger, om hva som må til og hva man er villig til å gjøre. De setter en ramme og et ambisjonsnivå for den jobben som må gjøres hjemme i hvert enkelt land. Toppmøtene varer i to uker og er den delen av året da vi har mest oppmerksomhet på klimakrisa, men jobben gjøres hjemme de andre 50 ukene i året også. Jeg håper at for de rundt 40 000 menneskene som deltok på COP27, så finnes det 40 millioner klimaaktivister som jobber på bakken rundt i alle verdens land. Vi skal utmanøvrere fossillobbyen og sikre klimarettferdighet for alle.

Naja: Jeg forventer at Norge jobber like hardt for å nå 1,5-gradersmålet og å fase ned fossil energi, som de gjorde på COP27. Der kjempa vi den kampen sammen, mens det går mer trått i de faktiske klimatiltakene her hjemme. Det viser tallene for hvor mye utslippskutt Norge faktisk har klart. Det er foreløpig ikke så mye, og jeg forventer at dette blir bedre framover!

Aled: Det er en levende debatt om utfasing av fossilt; det skulle bare mangle, men det vil gjøre det vanskeligere for produsentland som Norge å fortsette som før. At Norge er en oljeprodusent, er også tydeligere enn noensinne i klimaforhandlingene. Det vil øke presset mot Norge fremover, samt initiativer som Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA). Før COP27, var jeg redd for at Norge skulle inngå en oljeavtale med EU. Men på slutten jobbet Norge sammen med USA for å få inn språk om utfasing av fossilt. Det viser hva som er mulig og hvorfor det er viktig at sivilsamfunn følger med på klimatoppmøter. Uten oss hadde resultatet blitt (enda mer) katastrofalt. Vi vant også kampen mot Wisting og det finnes sterke kampanjer mot Equinors mange klima- og naturfiendtlige prosjekter over hele verden. Ting begynner å rulle; vi må fortsette å presse på.

Svein: Selv om det kom lite ut av dette møtet er COP-ene viktige. I det landene bestemmer seg for å følge rådene til forskerne og FN er rammeverket til klimakonvensjonen klar for rask implementering. Jeg mener klimakonvensjonen bør stille sterkere krav til vertsland/presidentskap. Mer åpenhet, bedre kjønnsbalanse og ytringsfrihet. Forskjellen mellom Glasgow med 100 000 i gatene og Sharm El-Sheikh med demonstrasjonsforbud i praksis utenfor COP-området er slående. Mens fossil-lobbyistene hadde mange medlemmer i de offisielle delegasjonene, var det vanskelig for sivilsamfunnet å slippe til. Neste år er COP28 i Dubai, og UAE hadde 70 representanter fra olje- og gassindustrien i sin offisielle delegasjon på COP27. Vertslandet har innflytelse på agenda, utkast til protokoll osv. Jeg frykter fossillobbyen vil bli enda mer kraftfull på COP28, og at vi heller ikke der får effektive vedtak for å få ned utslippene fra olje- og gass.

Når det gjelder Norge har jeg følgende forslag:

 1. Som det første større oljeproduserende land slutte seg til Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA), og som Danmark stoppe utlysning av nye områder, og avslutte olje- og gassproduksjon i eksisterende innen 2050
 2. Forsere utbygging av fornybar energi, særlig havvind og overføre nødvendig kapasitet fra olje- og gassektoren til fornybarsektoren
 3. Forplikte seg til en betydelig finansiering av tap og skade fra ekstraskatt på ekstraordinær fortjeneste i olje og gassektoren forut for COP28 i Dubai

Dette vil være et rakettbidrag til det globale grønne skiftet, gjøre Norge til en troverdig partner for både rike og fattige land i de internasjonale klimaforhandlingene, og ikke true, men snarere øke mulighetene for norsk økonomi.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 28.11.2022

  Viktige innspill etter COP27! Men det er utrolig at BIG OIL og pengeinteressene som er knyttet til selskapene kan få fortsette å blokkere framgang i den viktige kampen for framtida for planeten. Norge kan ikke fortsette sin spekulative politikk der olje og gass-interesser settes først.

 2. Kristian Frederik Brandt | 28.11.2022

  Fantastisk, tankevekkende og rørende film. Anbefales på det beste! 💚https://tv.nrk.no/program/KOID22007122

 3. Gro Gulden | 01.12.2022

  Norge bør gi en betydelig mengde/hele den ekstraordinære inntekten gasskrisen under Ukrainakrisen har gitt oss til klimaformål! Det er vi moralsk forpliktet til og det har vi råd til.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*