Selvskading

wenche-Cumming-LoVeSe-1024x683
Wenche Cumming fra Sortland er tidligere leder for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon.

«De fleste av oss er litt skremt og bekymra, men har musikk på ørene, festere blikket på mobilen, og håper det hjelper å sortere søppel og kjøre elbil.» – Ja, men det blir dessverre så alt for lite! skriver Wenche Cumming i Lofotposten. Hun har grepet pennen etter å ha lest en fersk oppsummering av klimaalvoret som vi  alle nå må ta innover oss.


«Skader vi jorda, skader vi oss selv og dem som kommer etter oss.» Så enkelt kan det sies, og så enkelt er det, men dessverre er vi allerede kommet langt inn i en selvskadingsprosess. Verden vil neppe klare å stoppe ei global oppvarming på 1.5 grader. Konsekvensene vil bli dramatiske for de som kommer etter oss – det har denne sommeren gitt oss en forsmak på:

Verden opplever klimakatastrofer: historisk tørke og vannmangel der store elver blir redusert til bekker, avlinger ødelagt, skogbranner herjer, drepende temperaturer på 40-50 grader i ukevis, stadig nye nedbørsrekorder skaper flom og ras, og Grønlands-isen smelter mye raskere enn noen eksperter hadde forutsett.

Stadig flere unge er redde for framtida og klandrer oss, med rette, for det vi voksne har stelt i stand. De fleste av oss er nok litt skremt og bekymra, men har musikk på ørene, fester blikket på mobilen og håper det hjelper å sortere søppel og kjøre el-bil. Det gjør det, men det monner lite. Det er de store og vanskelige grepene som må tas. Den makta ligger hos politikerne. De må ta kontroll over olje- og gassindustrien. Det krever ryggrad av stål, for oljeselskapene er mektige, pengesterke og kyniske.

På klimatoppmøtet i Glasgow i fjor gjentok verdens topp-politikere løftet om å HALVERE klimautslippene innen 2030. Applaus! Samtidig var meldinga fra de største oljeselskapene at de kom til å ØKE produksjonen, og dermed klimautslippene med 20 %. Heller ikke Norge holder løftene sine. Vi åpner nye oljefelt og leiter etter mer. De målene vi har satt oss for 2030 er politisk grønnvasking for å tilfredsstille klima-masere og berolige de som er bekymra for etterslekta.

Verdens oljeselskaper bruker svimlende summer på å stoppe klimatiltak. De sier de vil fortsette å produsere olje og gass så lenge det er lønnsomt for dem. Det kan bli lenge for vi har like mye igjen som det vi har brent opp siden den industrielle revolusjonen (fra ca 1750).

Men, i stedet for å stramme inn, så har politikerne doblet subsidiene og gitt fossilindustrien 7000 milliarder ekstra. Det er å bære vedlass til det globale bålet i en situasjon der hele verdens brannvesen skulle rykket ut. FN har varslet red alert, uten at det ser ut til å plage så mange av dem.

Så kan man trøste seg selv og etterslekta med at menneskene alltid har funnet løsninger i krisetider. Om 7 år er vi i 2030, et vippepunkt i klimakrisa. Tida er kort, både for jorda og oss besteforeldre. Imidlertid, nød lærer naken kvinne å spinne og sulten mann å så, så la oss gi barnebarn trua på at selv om vi har ei vanskelig og krevende tid foran oss, så kan vi klare dette også – hvis vi tar de riktige avgjørelsene.

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Tonje Øgård | 29.09.2022

  Veldig bra skrevet! Akkurat sånn er det.
  Måtte politikerne våkne opp og ta grep nå!!

 2. Silvia Kriz | 29.09.2022

  Svært god oppsummering av hvordan situasjonen dessverre er. Å gi opp er ikke en mulighet, vi får fortsette å kjempe så lenge det er liv i oss!

 3. Bjørn Andersen | 30.09.2022

  Enig! Norge må slutte med å åpne nye oljefelt!

 4. Toril Sehested Zakariassen | 01.10.2022

  Er så enig! Men kan ikke helt tro på politikerene! Det er skremmende at de lover og lover. Ser ut som de skyver problemene foran seg. I hvert fall føler jeg det😔🥺

 5. John W Downing | 01.10.2022

  Det eneste som kan monne er redusert forbruk, hvilket betyr en redusert gjennomsnitts inntekt.
  Dette vil bare kunne godtas av mennesker i et land med likhet i inntekt mellom alle. De rikeste mennesker må få sitt forbruk og sine inntekter redusert til et nytt gjennomsnitt mens de fattigste mennesker må få økt sitt forbruk og sin inntekt opp til det nye reduserte gjennomsnitt forbruks og -inntektsnivået..
  Det samme gjelder forholdene mellom landene. De rikeste land må redusere sitt forbruk ned til det nye reduserte gjennomsnitts forbruks og-inntektsnivået mens de fattigste land må få økt sitt forbruk og sin inntekt opp til det nye reduserte gjennomsnitts forbruk og-inntektsnivået.
  Alt dette betyr at den eneste LØSNINGEN FOR KLIMAKRISEN KREVER EN EKTE SOSIALISME innenfor hvert enkelte land, og en ekte sosialisme på verdensbasis mellom land.
  I Norge er det flere miljøorginasjoner som sikter på redusert forbruk. Men SV og Rødt er de eneste politiske partier som har et program siktet mot dette.
  På verdensbasis ser bildet enda mer pessimistic ut.
  Tiden er knap MEN vi har intet alternativ enn å prøve.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*