Skreien er vår!

godt nytt lovese

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har vedtatt at organisasjonen legges ned. Fordi det ikke er aktuelt med oljevirksomhet i disse områdene lenger. Saken er vunnet! – Men det kom ikke av seg sjøl, og det var ikke opplagt at det skulle gå slik, sier Wenche Cumming. Hun er nestleder i BKA og tidligere leder av Folkeaksjonen.

Wenche og andre aktivister på stand heime i Sortland i Vesterålen.


«Dokker ska bærre pakk sammen å gå heim, oljeselskapan får alt di peika på»

Jeg sto på stand på torget og misjonerte for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, og det var ikke første gang jeg fikk kommentarer om at det var håpløst og bortkasta tid. Det kan godt hende, svarte jeg, men det hjelper i hvert fall ikke å sitte heime i sofaen!

De fleste i Nord-Norge veit at fisk er grunnmuren for bosetting og næringsliv i våres område fra over tusen år tilbake i tid. Skulle oljeselskapene nå få plassere boreriggene sine i Lofothavet, innfor eggakanten og utfor Senja?

Ikke uten kamp! Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe så dagens lys.

Ett geografisk område hadde fokus: Lofoten, Vesterålen og Senja, og ei sak: Oljefritt!

Folkeaksjonen var kynisk blei det hevda, for vi brydde oss ikke om det som lå sør for Lofoten og nord for Senja. Folkeaksjonen meinte heller ikke noe om oljeaktivitet andre steder langs kysten. Vi sa nei til oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Punktum!

Vi banka det inn, igjen og igjen, år etter år: Ett område, ei sak! Skrei, verdens siste store torskestamme, Lofoten, gyteområde, torskens fødestue, fiskeboller og tørrfisk – kjente begrep både i Norge og i mange utland. Ikke olje i matfatet! Lett for folk flest å ta stilling til.

Derfor klarte Folkeaksjonen, sakte, men sikkert, å samle støtte til saka fra et stort flertall i Lofoten, Vesterålen og Senja, i Nord-Norge og i Norge, i alle fiskeriorganisasjonene, i fagforbund og i stadig fleire kommunestyrer og fylkesting. De fleste politiske partiene var på vår side, og endelig, i 2019 sa et nesten enstemmig landsmøte i Arbeiderpartiet nei til konsekvensutredning – uten forbehold og uten begrensninger. Fleirtall på Stortinget var sikra. Organisasjonen Norsk olje og gass har, stille og rolig, lagt bort planene og LO har erkjent nederlag og vil ikke ta omkamp. Skreien er vår!

Hadde vi fått dette til hvis vi også hadde gått imot oljeaktivitet generelt, eller i andre områder langs kysten? Nei!

Vårt budskap var enkelt, klart og tydelig; I Lofoten, Vesterålen og Senja har fisken prioritet.

Folkeaksjonens mål var å sikre et petroleumsfritt LoVeSe – Det er i boks, jobben er gjort og organisasjonen kan legges ned. Det gjorde landsmøtet 18. juni. Vi hadde vunnet kampen – mot alle odds. Det var Equinor som måtte pakke sammen og gå heim.

MEN, kampen for et oljefritt LoVeSe hadde ikke vært vunnet uten alle medlemmene og medspillerne vi har hatt over det ganske land. TAKK!

Hilsen Wenche Cumming
nesteleder Besteforeldrenes klimaaksjon
tidl. leder i Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

21. juni 2017: Vardebrenning på Fløifjellet i Bergen, en by som er bygd på de evig fornybare ressursene fra Lofoten.

Spre klimavett,
del denne saken!

10 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 21.06.2022

  Jeg har vært stolt medlem av Folkeaksjon oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja i flere år og fikk med meg vardebrenning på Bygdøy. Var også til stede på Youngstorget med rød hatt da Arbeiderpartiet sa nei til konsekvensutredning. For en elektrisk stemning det ble da vi skjønte at seieren var i boks. BKA har mye å lære av hvordan Folkeaksjonen arbeidet målrettet og over tid med sin sak. Vel blåst!

 2. Finn Bjørnar Lund | 21.06.2022

  Gratulerer, Wenche, og alle dere andre som har gjort en så flott innsats.

 3. Elisabeth Tveter Briseid | 21.06.2022

  Denne seieren inspirerer til innsats i BKA. Gratulerer, takk for laget i Folkeaksjonen, og flott at du er med og leder BKA videre, Wenche!

 4. Ingunn Elstad | 22.06.2022

  Takk til alle som har stått på i årevis for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeutvinning!

 5. Tone Toft | 24.06.2022

  Takk til deg Wenche for alt arbeidet du har lagt ned i Folkeaksjonen for å berge skreien og havet for oljeleting og utvinning. Jeg håper at vi kan være trygge nå!

 6. Bjørghild des Bouvrie | 24.06.2022

  Kjempebra!!! Gratulerer allesammen!!!

 7. Toril Sehested Zakariassen | 01.07.2022

  Fantastisk bra!!! Så glad jeg støtter dere🌺🌸🍓🍒🐝🐝🐝🐝Toril Sehested Zakariassen

 8. Thelma Ingeborg Kraft | 01.07.2022

  Gratulerer kjære Wenche og alle dine medsammensvorne i saken. Deres aksjonsmåte, pågangsmot og samhold kan være et godt eksempel for oss alle. Dere laget et slagord som var enkelt, tydelig og umotsigbart. Jeg et stolt av dere og glad for din sentrale plass i Besteforeldreaksjonen.

 9. Jorunn Fjellanger | 01.07.2022

  Gratulerer og takk for lang og iherdig innsats! 😊😊😊🙏 Noen ganger nytter det !!!

 10. Tove Indregard | 03.07.2022

  Det er oppløftande ! La denne sigeren inspirere til kraftinnsats mot Wistingfeltet!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*