Med BKA på myrtur

eidsvoll 2
Eidsvollsgruppa på myrtur 2. mai 2022. Foto: Bjørn Hytjanstorp / Eidsvoll Ullensaker Blad

Besteforeldrenes i Eidsvoll markerte verdens myrdag 2. juni med tur til naturreservatet Tretjernsmyra sør for Jøndalsvangen. – Visste du at det er like mye karbon i myrer rundt i verden, som det er i hele atmosfæren? Og når myrer blir gravd opp, går de fra å være karbonlager til å bli kilde til store utslipp av CO₂ og andre klimagasser!

Viktig lokalt klimatiltak

Vi valgte å markere dagen med et besøk til dette spesielle myrområdet, som ble restaurert av fylkesmannen i 2017, forteller Liv M. Gundersen som var ansvarlig for innholdet på turen. Myra var tidligere grøftet for å drenere ut vannet. Dermed fikk oksygenet kontakt med karbonet i myra, og CO2 ble dannet. Restaureringen ble utført ved at det ble bygget barrierer i grøfta slik at vannstanden ble hevet. Oksygentilgangen til det lagrede karbonholdige materialet ble da redusert og dermed også utslippet av klimagasser.

– Det er et lite prosjekt i global målestokk, men ikke desto mindre et viktig lokalt bidrag til å begrense den globale temperaturøkningen, sier Liv M. Gundersen.

15 besteforeldre fra Eidsvoll ble med på turen, og Jan Tore Gundersen holdt et foredrag med fokus på hvordan myra ble dannet og hvordan myrområder er blitt og fortsatt blir utnyttet. Hans hovedfokus var hvorfor det er så viktig å bevare myrområdene. I tillegg til at myrer lagrer betydelige mengder karbon, er de flomdempende og begrensende for skogbranner. I og på myra myldrer det av liv, fra mikroorganismer til bjørn. Myrene er derfor svært viktig for det biologiske mangfoldet. Tilslutt holdt Liv Gundersen en uhøytidelig quiz om temaet!

Ansvarlige for arrangementet var Jan Tore og Liv Mørkhagen Gundersen. Foto: Anne Bergem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 07.06.2022

    Så bra måte å markere Verdens myrdag på! Godt jobbet av BKA-gruppa i Eidsvoll. Bevaring og restaurering av myr har vært og må fortsatt være en viktig sak for BKA.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*