Kan ikke gi oss –

Bente balkong
Bente på balkongen sin, i Mysen sentrum - med sin uadskillelige venn Bruno. Foto: Dag Andersen / Smaalenenes Avis

– Det ser håpløst ut, men vi kan ikke gi oss, for vi tenker på barnebarna, sier Bente Marie Bakke (79) til Smaalenenes Avis. For et års tid siden flyttet hun til Mysen, der hun har familie. Hun var redd at indre Østfold var «klimafornekterland», forteller hun. Men nå har BKA lokallag der, og hun opplever at mange er opptatt av det samme som oss.

Aktivist og politiker

Bente Marie Bakke er en av veteranene i Besteforeldrenes klimaaksjon, og sitter som medlem av landsstyret, slik hun også gjorde for ti år siden. Da tok hun en pause for å kunne engasjere seg sterkere i Miljøpartiet De Grønne. Før det, tilbake på 1980-tallet, satt hun to perioder på Stortinget, og var miljøpolitiske talsperson for Høyre.

– Kåre Willoch var også opptatt av miljøvern, og han ble med i Besteforeldrenes klimaaksjon, forteller hun i intervjuet med Smaalenenes Avis. – Vi hadde vært så mye bedre stilt hvis flere politikere hadde vært villige til å lytte. Den jobben man snakker om for alvor nå, skulle ha begynt for minst 30 år siden.

Hun røper at hun opplevde å bli hetset og truet, den gangen hun var rikspolitiker. Men som grønn lokalpolitiker har hun aldri opplevd slikt, og heller ikke som besteforeldreaktivist – selv om det fortsatt er mange klimafornektere der ute.

– Mange er overhodet ikke klimainteressert, sier de. Noen påstår at klimasaken bare er tull, at det er sola. Det kom jo noen ganske friske meldinger på Facebook etter at jeg postet bilder fra standen Besteforeldrene hadde under vårdagene på Høytorp fort. Men tross alt var det flest «likes». Alt i alt var det en utrolig positiv opplevelse. Det kom besteforeldre og foreldre med små barn, og det var så lett å selge inn budskapet vårt. Vi delte ut flere hundre brosjyrer i løpet av to dager, forteller hun.

Se hele intervjuet med Bente Marie Bakke i Smaalenenes Avis: Bestemor midt i klimakampen
Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Linda Rundquist Parr | 14.05.2022

    Bravo, Bente. Det er med slike framstøt på stands og ellers at BKA kan vokse og få større gjennomslagskraft. Vi må stå opp for det vi mener. Få med oss de som sitter på gjerdet i klimaspørsmål.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*