Gjenbruksfest – WOW!

gjenbruksfest 1
Jubel på torget i Stavanger på lørdag. Foto: Hans Widerøe

Besteforeldrene i Sør-Rogaland vil at folk skal bli bli mer bevisste: kjøpe færre nye klær, klær som kan brukes lenge, tenke reparasjon og gjenbruk. Derfor inviterte de til fest på torget i Stavanger lørdag 21. mai, for å vise de positive sidene ved å tenke grønt – og glede over tingene vi alle kan ta tak i. Det ble bare SÅ vellykket! forteller Silvia Kriz.

Vår sprudlende konferansier, humorist og miljøforkjemper Kristian Arntsen bidro sterkt til å gjøre gjenbruksdagen til en virkelig fest. Foto: Berit Zachrisen

Vår flotte og modige biskop holdt en glitrende tale, kledd i gilde Fretex-klær fra topp til tå. Foto: Berit Zachrisen

På catwalken. Eilef Gard fra styret var den eneste av oss i BKA-styret som våget seg utpå, i turklær fra Fretex. Foto: Berit Zachrisen

Bamsedoktorene på BKA-standen var svært populære, – både blant de små, og de store. Foto: Silvia Kriz

Samarbeid gir resultater
Av Silvia Kriz, lokallagsleder BKA

Å frigjøre seg fra motejag og kjøpepress gir mer tid og krefter til ting som samvær, kultur og naturopplevelser. Det er et budskap mange har sansen for åpenbart, sier Siliva Kriz. – Med på laget hadde vi fått Spire, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, World Saving Hustle, Greenpeace, Fretex, og Stavanger kommune. I tillegg bidro Stavanger Sentrum AS med marked på Torget med fokus på holdbarhet og gjenbruk.

Bare det å planlegge sammen med en gjeng så engasjerte folk i alle aldre har vært en stor opplevelse! Som en av deltakerne i arrangementskomiteen, en ung dame som prioriterte dette i en travel eksamensperiode sa: «Her er jo bare ja-mennesker, og jeg går fra møtene med mer energi enn da jeg kom!»

En vellykka dag – WOW!

Lørdagen opprant med litt truende skyer, men værgudene var på vår side, og det strålte opp etter hvert, Det kom mye folk, og de tre sceneshowene fikk et entusiastisk publikum. Vår sprudlende konferansier, humorist og miljøforkjemper Kristian Arntsen, iført Fretex-klær og rød hatt, holdt liv i forsamlingen, og danset rundt på scene, catwalk og torg. Hele tiden flettet han inn budskapet om mindre forbruk. Artistene som stilte opp for oss gjorde en kjempejobb: God og fengende musikk med budskap fra gruppen Gilberdal, nydelig dans fra MOCO, glitrende jazzperler fra Unge talenter Bjergsted og sjarmerende og dyktig dans fra ungdommene i Steps. Poet Gunnar Roalkvam hadde som vanlig gode og underfundige poeng på rekke og rad i sin diktlesing.

Både fungerende ordfører Dagny S. Hausken og miljøvernsjef Jane N. Aahus i Stavanger holdt taler og kom med godord om saken. Og uforglemmelig var biskop Anne Lise Ådnøy, som i tillegg til å holde en glimrende tale danset rundt med konferansieren og viste fram fargesprakende gjenbruksmote!

Der var flere tankevekkende innlegg: fra Turi Rudningen, om det omsorgsfulle syverkstedet ReTuren, med omsorg ført og fremst for kloden, og unge Frida Ottesen om hennes livsomveltende opplevelser da hun var med å lage dokumentaren «Sweatshop – dødsbillig mote» i Kambodsja.

Også på standene fra alle medarrangørene – pluss en nystartet gruppe av Miljøagentene! – ble budskapet fremmet muntlig, med plakater og brosjyrer og på forskjellige kreative måter. Noen hadde klesbyttestativ, noen hadde laget quiz, noen lokket med litt å bite i. Natur og Ungdom, som har strevd litt her i området de siste årene, var strålende fornøyde etter å ha kapret flere nye medlemmer.

På BKAs stand hadde vi to meget populære bamsedoktorer, og Mette Ruby Mellegaard som viste fram et stort knippe av gode ideer for gjenbruk at klær og tekstiler. Mange av de besøkende på standen ville kjøpe rød hatt, så dem kunne vi gjerne hatt flere av! Arrangementet viser en rød tråd av positivitet i det Besteforeldrene gjør, men at det også er et alvor i det.

Vi prøver alltid å påvirke og spre kunnskap på en litt humørfylt måte. Vi prøver å ikke være for moralistiske, men vi skal heller ikke være urealistisk positive. Vi tror FNs generalsekretær har helt rett når han sier at det er kode rød og at vi må handle i dag. Det er et budskap vi vil ha ut. Så gjelder det å finne måter å jobbe på som kan inspirere og engasjere og få folk til å finne ut at «ok, her kan jeg faktisk gjøre noe». – Vi ønsker å gi folk håp og inspirasjon, og at det knyttes positive assosiasjoner til det å være klimabevisst.


Sjarmerende og dyktig danseopptreden fra ungdommene i Steps. Foto: Hans Widerøe

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

  1. Nina Weidemann | 22.05.2022

    Så gledelig å få høre om dette fargesprakende arrangementet, der mange entusiastiske aktører tydeligvis har funnet sammen og inspirert hverandre. Godt jobba, BKA Rogaland💐!

  2. Bjørghild des Bouvrie | 01.06.2022

    Aldeles glimrende, Silvia Kriz og flokken din i Sør-Rogaland!

  3. Pingback: BKA med gjenbruksfest - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*