Strandrydding på Karmøy

bukkøy 1

Besteforeldrene på Haugalandet har igjen vært på strandryddedugnad, anført av ustoppelige Ståle Pedersen. Han har gjort rydding av havmiljøet til en livsoppgave. Også denne gang ble det utbytte i form av mengder plast, taurester, garn og emballasje, forteller han, – men også en strålende kjekk dag for deltakerne på lørdag.

Strandryddinga denne gangen var lagt til historiske Bukkøy, et fint sted for familieutflukter med mulighet for grilling, etc, forteller Ståle Pedersen. – Leirskolen der har miljøvern som et satsingsområde, og en veldig hyggelig og flink ansatt, Annabelle, hjalp oss hele dagen og til og med underholdt oss, som bildet over viser.

Selv driver Ståle med strandrydding året rundt, og drar i land tonnevis med skrot og forurensing. Han har en avtale med det lokale Friluftsrådet, som lar ham disponere båt som egner seg, mens kommunen betaler foreninger for å gjøre en innsats. Han har inngått en egen avtale for BKA Haugalandet, og regner med at laget vil tjene rundt 20 000 kr på innsatsen. – Det kommer godt med, men det viktigste er jo at folk får oppleve at den personlige innsatsen faktisk nytter.

– Datoen for denne Bukkøy-turen ble satt for flere måneder siden, og vi visste ikke da at det kolliderte med konfirmasjoner blant annet. Dermed kom det litt færre folk enn vi hadde håpet, men likevel mange nok til det ble en nyttig dag! På vei hjem med ryddebåten fant vi at vi ville sjekke litt over sundet, på naboøya Snik – og også der ble det fangst og rydding til gangs! Ganske full båt da vi kom hjem etter en flott familietur! forteller havmiljøentusiast og besteforeldreaktivist Ståle Pedersen på Karmøy.


FAKTA: 80-90 prosent av søppelet i havet er plast. Det er estimert at mellom 8 og 13 millioner tonn plast havner i verdenshavene hvert år. Ifølge Miljødirektoratet driver 15 prosent i land og blir liggende på strendene, mens like mye flyter rundt i havet. Resten går til bunns. Det er observert plastsøppel på flere tusen meters dyp. Nedbryting går langsomt, og plastrestene kan bli værende i naturen i flere hundre år.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*