Unge og gamle blikk

Bikuben Swahili sang
Elever fra Edvard Munch videregående skole fylte Bikuben med engasjerte dikt og feiende musikk. Foto: Ivan Chetwynd

I år har Oslo-laget av BKA gjort noe nytt ved formiddagsarrangementene «Lunsj og lyrikk med klimablikk» i Bikuben på Det Norske Teatret: Etablerte kulturpersoner, forfattere, skuespillere og visesangere, er supplert med nye og mer ukjente stemmer, både gamle og unge – noe som kanskje passer godt i Frivillighetens år 2022 …

Tirsdag leste BKA-medlem Ivan Chetwynd noen av de naturdiktene han har skrevet til skrivebordsskuffen i løpet av 60 år, med overskriften «Blant snegler og måker».

SKOGEN 

Intet rom er så hellig som denne
levende katedral.

Trestamme-søylene famler opp mot himmeltaket.
En anelse morgentåke henger i luften som en
røkelsessky.
Fuglene synger laudes i et sidekapell.
Solen leter etter et glassmaleri
blant de grønnkledde grenene.

Og kirkegulvet:
Ikke naken sten, men et teppe
vevd av fjorårets løv og årets blomster og
de spede spirene til kommende års trær,
et jordsmonn
der livet næres av døden.

Egentlig burde jeg tatt av meg skoene.


Onsdag var det elever fra Edvard Munch videregående skole som fylte Bikuben med engasjerte dikt og feiende musikk. Først tok de oss med til Nordvest-passasjen, der klimaendringer merkes spesielt godt (eller ille), ikke minst av urbefolkningen. Northwest Passage er en sjømannsvise – og trommisen, som var skjult bak sine 22 medelever, høstet spesiell ros fordi sangen er i 5/4-takt og derfor vanskelig å spille. (alle foto: Ivan Chetwynd)

Slampoet Aurora fremførte et sterkt dikt med lidenskap og ærlighet. Hun er sinna på politikere som tror at de kan velge om de skal prøve å løse klimakrisen eller ikke. Det er ikke et valg. Det gjelder jo hennes og alles fremtid! Men hun er likevel optimist. Diktet hennes ble understreket med musikk fra syv av klassens dyktige musikere.

Årstidenes gang påvirker oss alle, som de gjorde Frank Sinatra. Malene var solist i klassikeren Autumn leaves, akkompagnert av Ole, Leon, Helge og Isleifur.

Hvis klimaendringer fortsetter, er det ikke sikkert at vi vil kunne reise til eksotiske steder, ikke en gang gjennom Nordvest-passasjen. Da er det godt at vi kan seile på Mjøsa i stedet – med Raisa og Julie som solister og Helge, Øyvind, Leon, Valdemar og Viktor i bandet.

Tilde har en venn! Men hun er bekymret for ham. «Klima er min venn», avslørte hun i diktet sitt. Og «Hvis vi ikke redder ham» vil denne venn «ikke stråle igjen.»

En livlig og innholdsrik halvtime ble avsluttet med afrikanske rytmer og en felles sang på swahili.

De ca 30 tilhørerne var alle nærmere besteforeldrenes alder enn ungdommenes.  Elevene hadde bestemt at honorar for opptredenen skulle gå til BKAs arbeid. Leder i Oslo-laget, Linda Parr, oppfordret dem til å sørge for at deres besteforeldre ble med i BKA, – og som takk overrakte hun Gaute Eitejords bok Klimaopprøret og Sidsel Mørcks diktsamling til stede til klassen ved læreren Lisa.


 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*