– Snakk sant!

melkøya
Melkøya utenfor Hammerfest 1. januar 2020. Foto: Lars Bjørn Mehus

«Kjære ledere i oljebransjen: Slutt å lyve om at oljeleting er bra eller at olja er ‘ren’». Appellen kommer i Dagsavisen, og avsender er Elisabet Breen, mormor, teolog og medlem av BKA. Mange unge mister motet, skriver hun. – Det er et demokratisk problem at det ikke snakkes sant om det vi driver med i Barentshavet og andre steder!

Nyheten rammer som et slag i magen. Mer enn 50 nye oljehull skal bores, blant annet i Barentshavet. Og Equinor søker om å bygge ut Wisting-feltet, der utslippene vil tilsvare 50 kullkraftverk. Nyheten er for så vidt gammel, de siste 10 årene har Norge tildelt like mange letelisenser til olje- og gassnæringen som ble tildelt de 47 årene før (…)

Klimaministeren vår sier: «Vi har gjort for lite!» Barnebarnet mitt, 11 år og miljøagent, roper tilbake: «Så gjør noe, da!» Stemmen hans skjærer i hjertet mitt. Og han er ikke alene om å kjenne på sorg og sinne.

6 av 10 ungdommer under 30 år er «ganske eller veldig bekymret for klimaendringene». (Cicero 2019) En verdensomspennende undersøkelse viser i tillegg at 6 av 10 mener regjeringen ikke beskytter dem, kloden eller framtidige generasjoner og de føler seg forrådt av den eldre generasjonen. 7 av 10 er enige i setningen «framtida er skremmende». 5 av 10 føler stress i det daglige. 4 av 10 nøler med å få barn.

Kjære ledere innen oljebransjen! Vend heller kappen etter den grønne vinden; for over hele verden jobbes det iherdig med sparetiltak, selvberging, vern av natur, vern mot ekstremvær og å få energi fra blant annet jord, vind, vann og sol. Her kan våre oljearbeidere og vår oljeteknologi bidra enormt, hvis lederne fører an.

Slutt å være et demokratisk problem, snakk sant, brett opp ermene og bygg en bærekraftig framtid for våre barn og unge, for oss alle!

Les hele artikkelen i Dagsavisen 21. feb.:
https://www.dagsavisen.no/debatt/2022/02/21/oljebransjen-har-forfort-oss/
Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 22.02.2022

    Takk til Elisabeth for tydelig tale. Budskapet «snakk sant!» kan vi i BKA bruke mye oftere overfor oljeindustrien og våre folkevalgte. Ikke bortforklar, ikke grønnvask, ikke snakk om «ren» olje og gass fra Norge, ikke overse konsekvensene av brenning av kull, olje og gass. Si det som det er. Verden står foran en gedigen utfordring for å løse klimakrisen på en rettferdig måte. Den må løses i fellesskap av politikerne, næringslivet, vitenskap og selvsagt også oss menig-mann og kvinne.

  2. Ola Dimmen | 23.02.2022

    Takk for ein viktig og opplysande artikkel!
    Vi opplever ei kampanje med desinformasjon frå oljebransjen. Folk er ikkje klar over kor mykje vi fortsatt satsar på olje og kor lite vi satsar fornybart. Eg har spurd vener og kjende om kor stor del av Equinor sin energiproduksjon dei trur er fornybar? Mange svarar10-20 prosent, men det verkelege talet er 0,15 prosent.
    (Cecilie Langum Becker, NRK 9. februar)

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*