– Tror på mennesker

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 17. jan 2022
  • AV:
    Redaksjonen
grini
Vi møtte Henning Jon Grini i den vakre Muséparken i Bergen.

«Jeg pleide å tro at de største miljøproblemene var tap av biologisk mangfold, sammenbrudd i økosystemene og klimaendringer. Jeg trodde at tretti år med opplysning kunne løse problemene. Jeg tok feil. De største miljøproblemene er egoisme, grådighet og apati, og for å håndtere disse trenger vi en kulturell og spirituell transformasjon.»

Kloden er syk

Sitatet stammer fra Gus Speth, amerikansk miljøvernforkjemper, og jeg fikk det fra Henning Jon Grini da jeg møtte ham her om dagen. Jeg tok kontakt etter å ha lest hans «brev fra kloden» i Dagsavisen:

«Kjære dere mennesker som bor oppå min store runde kropp, vil dere være så snill å behandle meg litt bedre? (…) Det virker som om dere har glemt hvem jeg er. Før i tiden tok mange av deres urfolk godt vare på meg. I dag har jeg vansker med å puste fordi dere hogger ned lungene mine og bruker mitt hav som søppeldynge. Jeg blir syk og får feber av dette.»

Bergenseren Henning Jon Grini viser seg å være en mann med mange jern i ilden. For tida planlegger han en «gaiamesse» i Grieghallen. Han kaller seg «spirituell», tror at det finnes gudommelige krefter i universet, – og at vi skal fødes igjen når vi dør. Verdensfjern er han likevel ikke, og klimautfordringene har opptatt ham siden han på 1990-tallet fikk kontakt med GRID Arendal, og forsto at vi når som helst kan passere vippepunkter – og at det haster å sette inn motkreftene, som kan helbrede den grunnleggende sykdommen!

Et klimafond som monner

Dermed dukket tanken om et klimafond opp i hodet hans: Siden Norge tjener så uhorvelig med penger på å pumpe opp olje som det tilfeldigvis finnes så mye av utenfor stuedøra vår, må det vel bare være rett og rimelig at vi gi en hjelpende hånd til dem som ikke er så heldige? – Det skulle bare være rettferdig at vi bistår fattige land med lavutslippsløsninger, til å tilpasse seg de klimaendringene som skjer, og kompensere tap og skade fra klimarelaterte hendelser som flom, stormer og tørke, sier Grini.

Klimafondet.org vil arbeide for at det hvert å settes av 10 % av Oljefondets avkastning, forklarer han. – Det betyr rundt 100 milliarder kroner hvert år, 10 ganger mer enn regjeringen lover i klimafinansiering til fattige land, og kunne gjøre en virkelig forskjell i verden, mener Henning Jon Grini.
– Det betyr selvfølgelig at det blir litt mindre igjen til vårt eget overforbruk og våre egne pensjoner. Men jeg tror på det gode i mennesket, og på at de fleste i Norge er villig til i det minste å diskutere saken. Hvis det dreier seg om å bekjempe egoisme, grådighet og apati, som Gus Speth sier, må dette være en bra begynnelse!


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*