Sykdom og engasjement

Silvia VG 3
VG 17. desember 2021. Reportasje: Hans Petter Treider. Foto: Janne Møller-Hansen

BKAs økonomisekretær Silvia Leine dukket sist fredag opp i en stor billedreportasje i VG, – under overskrifta «Slik lindrer du vinterens artrosesmerter». Hun har vært plaget i flere tiår, og gjennomgått flere store operasjoner. Trening og turgåing er en nødvendig del av hverdagen. – Og arbeidet for Besteforeldrenes klimaaksjon! forteller hun.

Fra sykeseng til jobb

Det er ikke lenge siden Silvia var ute i sykepermisjon, i samband med en krevende operasjon for hofteløsning. Men det tok heller ikke lang tid før hun var tilbake i jobb, på krykker, med å holde styr på stort og smått av administrative oppgaver, inn- og utbetalinger, og kontakt med gamle og nye medlemmer som vet å verdsette hennes ryddighet og behagelige vesen. – Det gjør også BKAs leder Steinar Winther Christensen. – Å vite at Silvia er der, er som en fryd, sier han. – Våken, presis, pålitelig og imøtekommende. En gave for BKA!

Til Hans Petter Treider forteller hun om et liv med mye smerter, etter at hun 49 år gammel fikk påvist artrose, etter hvert med betennelse i flere av kroppens ledd. I løpet av de 20 årene som har gått, har hun skiftet hofter, skuldre og et kne. Hun kan ikke få fullrost kirurgene på Lovisenberg sykehus, men understreker også hvor viktig det er med påfølgende opptrening – og selvdisiplin

Nøkler til bedre helse

«Hadde jeg ikke vært streng og disiplinert, ville jeg kanskje sittet i rullestol i dag. Jeg står ikke foran speilet og spør meg selv om jeg skal orke å gå på trening. Da ville svaret fort kunne blitt nei. Jeg ser på det som jobben min. Og jobben sluntrer man ikke unna», sier hun i samtalen med Treider.

En annen nøkkel til helse er venner, familie og sosiale nettverk – og samfunnsengasjement. «Det kan kanskje høres merkelig ut som en teknikk for å mestre en slik lidelse, men for meg er det av avgjørende betydning: gode interessante, givende aktiviteter å fylle hverdagen med. Når jeg er sammen med barnebarna mine, eller har oppgaver som sekretær for Besteforeldrenes klimaaksjon, så bruker jeg færre tanker på sykdommen. Den tar nok plass i livet mitt som den allerede gjør


Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Svein Rognlien | 21.12.2021

    Hatten av for henne 🙂

  2. Ola Dimmen | 22.12.2021

    Klimasituasjonen kan verke dyster, men å då er det jo heldigvis så inspirerande at vi har folk som Silvia med fantastisk pågangsmot og innsatsvilje! Bli med i BKA og treff flotte folk!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*