Oljemakta

konkraft

«Alle med en minimumsinnsikt i norsk politikk, vet at hvis NHO og LO er enige om noe, så er det nesten umulig for enhver regjering å stå imot.» Det sier lobbyisme-forsker Ketil Raknes til Dagsavisen, i en artikkel om den mektige alliansen KonKraft og oljepolitikken. De fleste har aldri hørt om dem. Men det er deres pipe politikerne danser etter.

Det oljeindustrielle kompleks

I styret for Konkraft – Konkurransekraft på norsk sokkel – sitter LO-toppene, NHO-sjefen og direktøren i Norsk olje og gass. Equinor og de største selskapene innenfor oljenæringen er også representert. På hjemmesiden til KonKraft står det at de skal være «en premissleverandør for nasjonale strategier for petroleumssektoren og arbeide for å opprettholde norsk sokkels konkurranseevne».

Ketil Raknes kaller det Norges mektigste lobbyallianse. – Det er en gigantisk vrangforestilling at det er de politiske partiene som går rundt og bestemmer alt mulig. I mange tilfeller er interesseorganisasjonene sterkere enn de politiske partiene, sier han til Dagsavisen.

I årene 2012–13 var Ketil Raknes statssekretær for SV i Miljøverndepartementet. I dag karakteriserer han det som «en hobby for spesielt interesserte» å være miljøverner i norske regjeringer. – Man kan få gjort mye fornuftig på klassisk naturvern som nasjonalparker og artsmangfold, men når det gjelder den viktigste kampen om å redusere Norges CO₂-utslipp, er det bare å skalke lukene og vente til man blir overkjørt av det karbonindustrielle kompleks.

Med det «karbonindustrielle kompleks» mener Raknes alliansen av partier og interesseorganisasjoner som til sammen utgjør «en slags beskyttende dyne rundt norsk oljeindustri».

Se reportasjen om KonKraft og norsk oljepolitikk i Dagsavisen 28.november:

Den mektige olje-alliansen som folk knapt har hørt om

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 28.12.2021

    Det kan se ut til at norske skoleelever kastes blår
    i øynene når de lærer om hvordan beslutninger fattes i det norske demokratiet, uten at de får høre om KonKraft.

  2. Sven Åke Bjørke | 01.01.2022

    og Konkraft er selvfølgelig med i det internasjonale fossil-nettverket: Big oil i USA, Saudi-arabiske kongefamilien og president Putin.
    Verdens ledere ble enige om grønn omstilling i 1992 i Rio. Agenda 21 var en god begynnelse på en global handlingsplan. Politikerne visste utmerket godt hva som måtte gjøres. Hadde vi enda greid å holde på og videreutvikle den planen, hadde vi vært i en langt bedre situasjon i dag. Den gang var det utrolig mye billigere å få til en gradvis omstilling. Den internasjonale fossil-lobbyen gikk til massivt motangrep, og har tjent trillioner av dollar på bekostning av oss alle og naturen. Nå ramler det ene økosystemet etter det andre sammen. Hav, luft og jord er forurenset og forgiftet. Artene dør ut i stadig hurtigere grad. Naturens regninger kommer nå på bordet i form av økende matpriser, strømpriser, pandemier, sult, fattigdom, stress, flyktningestrømmer. Nå er det vanlige folk sin tur – til å betale regninga. Fossil-milliardærene har stukket av. https://ufbutv.com/2021/08/19/desinformasjon-fra-internasjonal-oljelobby-i-over-30-ar-er-det-ikke-snart-nok/

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*