– Utålelig sjølskryt

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 3. nov 2021
 • AV:
  Redaksjonen
fossil of the day

Gårsdagens tildeling av Fossil of the day-prisen til Norge var fortjent, mener forfatter Mette Newth. – Sjølskrytet som statsministeren serverte i Glasgow, er utålelig. I stedet for å jakte på de siste dråper olje og gass, fordekt som «en del av løsningen», trenger vi å se en regjering som tar på alvor sitt forvalteransvar, særlig for de arktiske områdene.

Norges rolle
Climate Action Network har delt ut den sarkastiske versting-prisen siden 1999, – «to those doing the most to achieve the least». De skriver at «Norge liker å spille klimamester, men bak lukkede dører skaffer Jonas Gahr Støre seg et rykte som en av pådriverne for fossilt brensel. Ap-lederen har skrytt overfor media at ‘norsk gass ikke er problemet, men en del av løsningen for en vellykket overgang til fornybar energi’»

Norge kommer til Glasgow med én overordnet ambisjon, sa Støre fra scenen i går, – å bidra til at verden greier å holde 1,5-gradersmålet. «Dette er eksistensielt. Det haster. Og det er mulig – hvis vi i fellesskap trapper opp våre forpliktelser.» Norges planer om å fortsette leting etter nye fossile ressurser, sa han ikke noe om. Han nevnte faktisk ikke olje og gass en eneste gang i sin tale.

Velfortjent pris
Mette Newth, forfatter og aktivist med et livslangt engasjement for Arktis, sier pristildelingen traff akkurat der den skulle. – Statsministerens tale oste av sjølskryt og falsk selvtillit, sier hun. – Ingen i verden som hørte ham kan ha unngått å skjønne at den norske oljeskammen ble forsøkt kamuflert med noen nye milliarder i avlat til FNs klimafond og skryt av grønt oljefond.

– Både Støre og flerfoldige ledere snakker varmt om nødvendigheten av tillit – ha tillit, skape tillit. Tillit kan ikke kjøpes for fagre løfter eller penger. Tillit oppnås kun ved at handling følger ord.

– Hvordan kan en tro på klimapolitikken til en leder som ikke vil skåne Arktis, den delen av verdensarven som vi har ansvar for å forvalte, mot videre oljeleting? Solberg og Støre har vært like avvisende til Biden/Kerry og nå både EU og Danmark, Finland og Sveriges ønske om moratorium i Arktis. Hvor pinlig er ikke dette! Og hvor tillitvekkende er den norske vi-alene-vite-holdningen og avvisningen av diskusjon? Så likt den arrogansen Norge i sin tid viste i debatten om hval- og selfangst. Virkelig en naturelskende sjøfartsnasjon verdig!


FRA DEN GANGEN ARKTIS VAR SOM DET SKAL VÆRE. Tegning og julehilsen fra Fridtjof Nansen til besteforeldrene til Nina Gjerde, medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Steinar Winther Christensen | 03.11.2021

  Sjelden har jeg sett en mer velfortjent pris. Krigskorset med ekeløv neste?

 2. Odd Steinar Ormåsen | 04.11.2021

  Jeg merket meg med glede statsminister Jonas Gahr Støres uttalelse om «å kunne se barnebarna i øynene». Og jeg var svært positiv til å få Espen Barth Eide som miljøvernminister og de uttalelsene han kom med etter utnevnelsen. Men nå begynner jeg å lure.

 3. Christian F Holst | 06.11.2021

  Etter min oppfatning er det klart at nåværende regjerings «klimapolitikk» bare kan betegnes som skryt og lite troverdig. Meget skuffende!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*