Pass på, menneske!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 5. nov 2021
  • AV:
    Redaksjonen
James Lovelock at his home in Abbotsbury, Dorset
I følge Gaia-teorien, som James Lovelock lanserte på 1970-tallet, oppfører jorda selv seg som en organisme. Betraktningsmåten kom til å sette ord på en ny økobevissthet. Bilde fra jameslovelock.org

«Pass på: Gaia kan ødelegge mennesket før vi ødelegger Jorden», advarer 102 år gamle James Lovelock i The Guardian. Covid-19 kan ha vært et forsøk fra Jorden på å beskytte seg selv, mener han. Hvis menneskene ikke lærer å leve i partnerskap med Jorden, vil resten av skapelsen innrette seg slik at vår art ikke lenger har noen plass her.

Fra artikkel i The Guardian 2. november:

Jeg vet ikke om det er for sent for menneskeheten å avverge en klimakatastrofe, men jeg er sikker på at vi ikke har noen sjanse hvis vi fortsetter å betrakte global oppvarming og ødeleggelse av naturen som separate problemer.

For nesten 60 år siden kom jeg med min hypotese om at planeten vår er selvregulert – på samme vis som en levende organisme. Jeg kalte dette Gaia-teorien. I årene etterpå har vi sett hvor sterkt mennesket kan påvirke naturmiljøet. To livstruende prosesser– opphoping av klimagasser i atmosfæren og utrydding av regnskogene – har forårsaket endringer i en skala som ikke er sett på millioner av år.

Advarsler som en gang virket som science fiction, kommer nå til å skje. Vi går inn i en varmealder der temperaturen og havnivået vil øke tiår for tiår til verden blir ugjenkjennelig. Vi kan også få flere overraskelser. Naturen er ikke-lineær og uforutsigbar, og aldri mer enn i en overgangstid.

Vi har ikke noe annet valg enn å redusere forbrenningen av fossilt brensel, eller møte enda verre konsekvenser.

Men vi bør heller ikke bli for avhengige av fornybar kraft, noe som vil kunne bety energimangel. Vi må bygge flere atomkraftverk, men miljøbevegelsen må først kvitte seg med sin overdrevne frykt for stråling.

Vi må også ta tak i problemet med overbefolkning og snarest stanse ødeleggelsen av tropiske skoger. Mest av alt må vi se på verden på en helhetlig måte.

Mine medmennesker må lære å leve i partnerskap med Jorden, ellers vil resten av skapelsen, som en del av Gaia, ubevisst flytte Jorden til en ny tilstand der mennesker kanskje ikke lenger er velkomne. Viruset, Covid-19, kan godt ha vært en negativ tilbakemelding. Gaia vil prøve hardere neste gang med noe enda styggere.


Gaia var en gudinne eller guddommelig personifisering av Jorden i gresk religion og mytologi.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*