Barn og unge gir håp

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 6. nov 2021
 • AV:
  Redaksjonen
Demonstrasjon Glasgow
"NO MORE COAL, NO MORE OIL, KEEP YOUR CARBON IN THE SOIL!" Bilde fra Fridays for Future Scotland.

I går marsjerte tusener av unge gjennom Glasgow, med Greta Thunberg i spissen. Allerede som 15-åring erklærte hun «at vi unge ikke har bidratt til klimakrisen, vi streiker for vår framtid, og vi kommer ikke til å gi oss». – Det var ikke tom tale, det skal vi være veldig glade for, sier Svein Tveitdal. Ikke noe gir større håp enn de unge og deres bevegelse.

«Det er de unge som bidrar mest til nødvendig endring i klimapolitikken.»

Om Svein Tveitdal: Tidligere UNEP-direktør med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel. Blant veteranene i Besteforeldrenes klimaaksjon. Leder for Klimavalg 2013. Deltok for BKA ved klimatoppmøtene i Katowice 2018 og Madrid 2019, og er akkreditert observatør i Glasgow.


Håp eller katastrofe

I fire år har jeg turnert skole-Norge sammen med forfatter Sigbjørn Mostue og snakket om hva som skjer med klima og natur. Så langt har vi møtt over 20 000 elever med foredraget «Håp eller katastrofe» Vi snakker om framtida til de unge og hva de etter all sannsynlighet kan vente seg om vi ikke raskt stanser oppvarmingen av kloden og tapet av naturen som er i ferd med å forsvinne. Vi snakker om truslene de nå møter, og hva som er mulig å gjøre for at de skal gå en trygg og god framtid i møte. Det er ennå håp, det er nødvendig å si og understreke.

Det jeg liker aller best å fortelle om, er hvor viktig bidraget fra de unge selv har vært. At de som unge mennesker kan gjøre noe for å sikre framtida, og faktisk har mye større innflytelse enn de fleste er klar over. Jeg forteller om Greta Thunberg, hvordan hun satte seg ned alene utenfor Riksdagen med en klimaplakat da hun var 15, og sa hun skulle sitte der hver fredag til politikerne hadde gjort tiltak som sikret framtida hennes. Om hvordan hun nå som 18-åring er blitt symbolet for millioner av unge over hele verden som hver fredag streiker for klima og miljø. Jeg forklarer hvorfor dette har vært så viktig for å snu utviklingen. For når vi nå ser flere og flere statsledere, ikke minst her i Glasgow, snakke om klimakatastrofe og behovet for handling, er det de unges engasjement som er en av de største pådriverne.

Greta: konferansen er mislykket!

Fredag inntok 25 000 unge gatene i Glasgow med Greta i spissen.  Hun kalte konferansen mislykket og krevde «umiddelbare og drastiske årlige utslippskutt i tråd med forskernes anbefalinger – ulikt noe verden noen gang har sett – ikke meningsløse mål for 2050 eller «net-zero» mål full av smutthull».  Kanskje på sin plass når meldingen denne uka var at utslippene er tilbake på rekordnivå etter pandemien, og at de vil fortsette å øke frem mot 2030, mens de da ifølge forskerne må halveres for å stanse oppvarmingen på 1,5 grader. Til dem som ikke følger ord med handling sa hun at «vi vet våre keisere er nakne». 

Kritikk og støtte

Noen kritiserer Greta Thunberg for å være for radikal og vise forakt for politikere. Eller de tar parti mer for politikere som tross alt får til litt – enn for sinte og engstelige ungdommer. Downing Street sier unge mennesker som streiket skolen for å delta på demonstrasjonen er «ekstremt forstyrrende i en tid da pandemien allerede har hatt en enorm innvirkning på læringen deres».

Men at Boris Johnson som vert for konferansen tok privatfly fra Glasgow for å nå en privat middag, hjelper nok ikke hvis hensikten er å unngå de unges forakt.

Andre, som den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon, er positiv til de unges engasjement. «I Skottland handler vi allerede for å takle klimakrisen, men som vi har hørt fra barn og unge denne uken, både her i Skottland og rundt om i verden, er det ikke nok, og vi må gjøre mer.» Prinsen av Wales uttrykte sympati med sinnet og frustrasjonen til de unge aktivistene i en tale som henvendte seg til COP26-forhandlerne, og fortalte delegatene at «historiens tyngde» lå på deres skuldre.


 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 06.11.2021

  Bra å få lese dette! På BKA-stand i Molde i dag og ellers, blir mange veldig glade for å få BKA-butten med Greta på, som medlem Bodvar oppå Beitostølen trykker opp! Jeg var heldig å få mange med han på Landsmøtet, for jeg hadde ønska meg – og de går unna – selv om de gis bare til de jeg ser setter pris på å få – men de trenger ikke være BKA-medlem. Kan være jeg spør Bodvar om å få flere ved neste høve! Vh

 2. Kristoffer Rypdal | 08.11.2021

  Hvor går grensen mellom håp og destruktiv pessimisme? Jeg har alltid vært positivt innstilt til Greta Thunberg, men jeg se ikke poenget med å reise til Glasgow og proklamere at konferansen er mislykket allerede før den har startet. Vi kommer ingen vei uten å få med oss både politikerne og kapitalkreftene.

 3. Pingback: Barn og unge gir håp - KLIMA2020

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*