Tror det nytter!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 23. okt 2021
 • AV:
  Redaksjonen
takk

Mens miljøbevegelsen hamrer løs på politikere som ikke gjør nok for å kutte utslipp, har Besteforeldrene i Stavanger skrevet takkebrev til alle som gjør sitt for at vi kan beholde håpet; forskere, aktivister – og regjering. Naivt, sa du? «Det er naivt at tro, at dette liv kan leves, hvis man ikke er naiv», svarer Silvia Kriz, med et gruk av Piet Hein.

TAKK TIL regjeringen som nettopp gikk av, for å ha levert litt mer på klima enn tidligere regjeringer. Det trengs enda mye kraftigere tiltak, og samarbeid mellom alle verdens nasjoner, for å lose oss forbi klima- og miljøkrisen. Det er det 26. klimatoppmøtet i Glasgow et forsøk på å få til.

TAKK TIL alle miljø- og klimaorganisasjonene for utrettelig å dulte og lokke beslutningstakere i rett retning.

TAKK TIL befolkningen i Norge for å ha tillit til myndighetene og demokratiet. Under koronakrisen har vi tydelig vist at vi er villige til å akseptere svært inngripende tiltak, når vi forstår nødvendigheten av dem og belastningen er rettferdig fordelt.

TAKK TIL FN som driver fram det internasjonale samarbeidet gjennom klimapanelet, naturpanelet og klimatoppmøter.Takk til generalsekretæren som utvetydig varsler kode rød for kloden.Takk til tusenvis av forskere som siden 1988 har jobbet for å gjøre forskningsresultater forståelige gjennom FN-rapportene. Dere gir oss mulighet til å se konsekvensene av våre handlinger og å ta informerte valg for å bevare gode samfunn og gode liv gjennom og forbi klimakrisen.

TAKK FOR at det ennå ikke er for sent. Selv om vi har skuslet bort muligheten til å unngå alvorlige konsekvenser, fins det fortsatt gode muligheter til å unngå de katastrofale konsekvensene, de som vil føre til sammenbrudd av samfunnsstrukturen hvis de inntreffer.

TAKK TIL alle nasjoner som på klimatoppmøtet i Paris vedtok at global oppvarming skal holdes godt under 2 ˚C, og om mulig begrenses til 1,5 ˚C. Parisavtalen er nå internasjonal lov, godkjent av 189 av verdens 195 land. Bare videre samarbeid og nye, sterkere forpliktelser kan få oss gjennom klima- og naturkrisen på en god måte.

TAKK TIL Jonas Gahr Støre for at du har lovet oss, og dine barnebarn, at du skal gjøre alt i din makt for å begrense konsekvensene av klimaendringene. Takk for at du reiser til Klimatoppmøtet i Glasgow med en tung sekk, full av våre forventninger, håp og drømmer om et godt liv for våre barn og barnebarn, i et bærekraftig nullutslippssamfunn i balanse med naturen!

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Andrew Kroglund | 24.10.2021

  En flott kommentar! Vi trenger også å rose, å inspirere og å framsnakke de som gjør en innsats, alle på sitt vis.

 2. Alfhild Berg Johnsen | 27.10.2021

  Takk, Ja det finnes ennå håp. Og håpet er det beste drivstoff vi har for sammen å gjøre nødvendige forandringer, for det vi håper mest: Våre barn skal arve en klode med best mulig bevart klima og natur. Sammen må vi klare det.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*