Planet på sotteseng

syk klode 3
3. sept. 2021: «Planet på sotteseng» – BKA demonstrerer foran Stortinget sammen med andre solidaritetsorganisasjoner. Foto: Mari Hasle Einang

I dag fredag formiddag gikk fire organisasjoner med stort aldersspenn til aksjon foran Stortinget: Besteforeldrene, Kirkens Nødhjelp, Changemaker og KFUK-KFUM Global overleverte en tydelig syk klode til representanter for de folkevalgte. – Om vi ikke kan reparere alle skadene vi har gjort, må vi i det minste begrense dem, sa BKA-lederen i sin appell.

Foto: Astrid Kjellevold

– Jeg anslår at vi ble rundt 40 på dagens markering, de fleste med røde hatter, forteller Linda Parr, leder i Oslo-laget og fremst i toget. Etter velkomst av Lise Sivertsen fra KN, toget vi oppover Karl Johan med våre kamprop:

  • Kloden krever klimavalg!
  • Barnas klima – vår sak!
  • Hva vil vi ha? KLIMAHANDLING! Når vil vi ha det? NÅ!

Så ble det overrekkelse av den syke kloden av Naja fra Changemaker og vår Steinar. Gode appeller av Åsmund Aukrust (Ap), Andreas Sjalg Unneland (SV), Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Rasmus Hansson (MDG). Vi sang «Barnebarn skal arve jorda» og tok enda en runde kamprop. Vi fikk også utdelt en god del løpesedler med annonsen vår. ALT I ALT EN SVÆRT VELLYKKET MARKERING!

Foto: Steinar Winther Christensen

Steinar Winther Christensen
leder Besteforeldrenes klimaaksjon
Appell 3. september 2021 på Eidsvolls plass

Som leder av Besteforeldrenes klimaaksjon vil jeg først si noe om vår berettigelse. Vi ble til og er til for alle barn. Barna vil bli hardest rammet av den kommende klimakrise når den slår til for fullt. Vår aldersgruppe skapte olje-Norge med all dens velferd. Tiden er nå kommet for å si «nok er nok» og erkjenne hva vi klimamessig har medvirket til. Vi har et særlig ansvar og ønsker å gi jorda tilbake i best mulig tilstand. Om ikke å reparere hva vi har skadet, men i det minste begrense skaden.

Vår fantastiske enestående planet – vår moder jord – som har gitt oss livet og som vi er avhengige av, er i ferd med å kveles. Vi vet alle hvorfor jorda ligger på sotteseng og vi vet hva som må gjøres. De som plikter å gå foran og har påtatt seg et særlig samfunnsansvar – de folkevalgte – svikter de klimatiltak som kreves og lar kortsiktige økonomiske interesser bestemme.

Da er det nødvendig å vise at sivilsamfunnet som vi representerer ikke godtar dette, – ikke minst med tanke på de unge og fremtidige generasjoner.

Vi krever en helt annen og virkningsfull klima- og miljøpolitikk, som det er mulig å tro på. Vi krever stans i all leting etter mer olje og gas,s og vi krever en mye bedre innretning av skatteleggingen av oljenæringen enn hva som forleden ble presentert av regjeringen. Vi tror heller ikke på Arbeiderpartiets mantra at klimakrisen skal løses via enda mer norsk olje og gass. Vi vil kjempe med alle lovlige midler mot en ny regjering som tenker i disse baner. Vi krever at vår statsminister under klimatoppmøtet i Glasgow i november slutter seg til hva FNs generalsekretær har sagt: NOK NÅ! Og ikke bringer skam over Norge som takket være flaks fant olje og nå er blant verdens rikeste land.

Kirken og tilknyttede organisasjoners stemme har en viktig rolle også i klimakampen. De kjemper for de svakeste og barna og som vi vet alltid blir hardest rammet av kriser, – ikke minst av klimarelaterte menneskeskapte naturkatastrofer som tørke, flom, matmangel og flukt i særlig utsatte deler av verden. Vi i BKA er veldig glade for å kunne markere vår protest arm i arm, hjerte ved hjerte med Kirkens Nødhjelp, Changemaker og KFUM-KFUK.

Og med disse ord vil vi få overlevere vår syke jord til helbredelse av Stortingets samlede medisinsk-politiske komite.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*