Broderer for framtida

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 15. sep 2021
 • AV:
  Redaksjonen
Briseid broderier DT
Broderiutstillinga i Drammen bibliotek skal stå en måneds tid. Foto: Rune Folkedal / Drammens Tidende

– Jeg tror det nytter, ellers hadde jeg aldri holdt på, sier Elisabeth Briseid i Drammens Tidende, i anledning en utstilling av hennes klima-broderier. Hun tror på summen av innsatsen til enkeltmennesker, folkebevegelser, forskere og modige politikere – alle som bidrar til at samfunnet beveger seg i riktig retning – selv om det går for sakte.

Protesterer mot klimasommel
– Jeg tenker at det blir en tøff fremtid, og at barnebarna våre kan få en veldig tøff jobb, dessverre. Alvoret i klimautfordringene har jo vært godt kjent i over 30 år, uten at vi har sett tiltak som monner. Allerede på 1960-tallet konstaterte Romaklubben at det er «grenser for vekst på en avgrenset klode». Men det politiske flertallet har fortsatt mer eller mindre som før, backet opp av velgere som heller ikke vil ha for store forandringer. «Norge er jo bare et lite land i verden, og det spiller jo ingen rolle hva vi og jeg gjør», osv. – Mange av broderiene mine kommenterer denne mentaliteten.

Det er seks år siden hun hadde sin første utstilling, også den gangen i Drammen der hun bor. Senere har klimabroderiene vært på vandring landet rundt, i Ål og Arendal, Bergen, Molde, Tromsø og en rekke andre steder. Hun er en del av garngeriljaen – kvinner som gjør sin stemme hørt ved hjelp av tradisjonelt handarbeid med utradisjonelle budskap. Det er en måte å få ut frustrasjonene på – og få oss til å tenke over hva som skjer, og hva som kan gjøres. Vi trenger ikke være passive! «FÅ UT FINGEREN» står det på et av bildene – med sirlige, broderte bokstaver og en vakker korsstingsbord under.

I Drammensbiblioteket er nå hele 60 av Elisabeths broderier utstilt. – Det har ballet på seg. Det er en måte å få ut frustrasjon og raseri på. Men det er også håp og humor. Jeg har hatt mye moro, sier hun til Drammens Tidende.

Se et utvalg av Elisabeth Briseids broderier her: Klimakamp med nål og tråd

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. María Mercedes G. Brekke | 16.09.2021

  Gratulerer, kjære Elisabeth!
  Du er en modig og engasjert kvinne som inspirerer mange. Din kamp for en bedre klode er med nål og trå. Ganske original og nyttig!
  Jeg beundrer ditt arbeid!

  Storklem

  María

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*