Mot gruvedumping

repparfjord 2
På besøk i Repparfjord. Tre av bestemødrene (Randi Holum, Berit Frost, Mette Skipperud) ved en av dem (Nina Østlyngen).

26 august dro fire Alta-damer til Repparfjord for å besøke protestleiren. – Vi ønsket å vise deltakerne støtte i det ansvaret de har tatt på seg, forteller Nina Østlyngen. Den planlagte kobbergruva skal dumpe 40 mill. tonn avfallsmasser i fjorden, som inneholder kobber, krom, nikkel og andre tungmetaller. – Dette kan vi jo ikke bare se på!

På besøk i protestleiren ved Repparfjorden
Nina Østlyngen, Besteforeldrenes klimaaksjon i Alta

Ungdommene har vært i leiren siden St. Hans for å protestere mot og hindre oppstart av Nussirgruva, som skal ta ut kobber og dumpe gruveavfallet i fjorden. Leiren bemannes i en slags rullering, fortalte de: De fleste tar fri fra studier og jobb en ukes tid for å være i leiren, og så overtar nye. Andre er flere uker. Og noen kommer tilbake. (I møte med dem mintes noen av oss vår egen sivile ulydighet i Alta-aksjonen for 40 år siden.)

I leiren var de nå ca. 15. Selv om de fleste var medlemmer i Natur og Ungdom, var de der som privatpersoner. Det samme med oss: Vi er medlemmer i Besteforeldrenes klimaaksjon og brukte hattene, men var der på privat basis.

Vi ble tatt veldig godt imot, og enda mer da vi fortalte at vi kjempet samme klimakampen: «Barnas klima, vår sak» er vårt slagord på stand blant partiene i Alta. At årets stortingsvalg er et klimavalg, var vi skjønt enige om, noe som er forsterket av klimarapporten. En snuoperasjon er påkrevet!

Mottakelseskomité fra Natur og Ungdom. O. W. Mølmann til høgre.

Etter en hyggelig stund med matpakkene våre ved bålet og nykokt bålkaffe, fikk vi noe informasjon om opplegget deres. Før vi tok farvel, snakket vi med en mann som også var på besøk i leiren. Det viste seg å være Odd Viggo Mølmann, som nettopp hadde gitt en million til protestleiren: En solid støtte som deltakerne satte stor pris på!

Hjemturen la vi om industritomta Markoppneset, der anlegget er planlagt. Her har aktivistene anlagt minileiren «Vaktposten», heldøgns-bemannet for å følge med, så de får stoppet maskinene når de kommer. Det hadde de allerede gjort noen ganger, ved å lenke seg til dem.

Med et sterkt ønske til dem om seier i arbeidet satte vi kursen hjemover. Underlig var det da å høre nyhetene samme kveld, at den tyske kobbergiganten Aurubis AG meldte avslutning av sin milliardavtale med Nussir. En glad leder for Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie, nettopp tilbake etter langt opphold i leiren, reagerte med stor lettelse: At også industrien selv ser prosjektet som ikke bærekraftig eller del av det grønne skiftet opplevdes som en anerkjennelse.

Dette er en stor sak, med blant annet reindrift, urfolk og forurensning av fjord og miljø involvert. Her er vårt besøk bare kort referert. Interesserte henvises til å lese mer selv, i media og via mange innfallsvinkler på nettet. For eksempel:

https://nu.no/saker/gruver/2021/07/vi-har-voktet-over-fjorden-i-fire-uker/

https://nu.no/saker/gruver/2021/07/aksjonene-er-i-gang-mot-gruvedrift-i-repparfjord/

Fra Facebook: Redd Repparfjorden sitt album.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*