«Vi gæmliser må vise muskler»

stamsund med logo

Under vervekampanjen før jul meldte 2000 nye seg inn som medlemmer og støttemedlemmer. Underveis fikk vi noen av dem til å fortelle hvorfor. Først ute var Marianne Thallaug Wedset fra Stamsund i Lofoten. – Det er viktig, sa hun, å vise at vi står for noe, heier på ungdommen og på alle måter støtter deres rett til en bærekraftig framtid.

Hverdagsbevissthet og politikk

Redaktøren for nettsida, som er født og oppvokst på stedet, hadde sendt en epost – «et skudd i mørket», kalte han det – til den for ham ukjente stamsundværing – om hun kunne tenke seg å fortelle litt om seg selv – som en av mange enkeltpersoner som nå meldte seg inn og ønsket å bidra til at Besteforeldrenes klimaaksjon blir sterkere.

– Er du fra Stamsund, sier du! Ja, Stamsund er et bra sted, på så mange måter, så det er bare å komme hitover igjen! Og så mørkt er det jo heller ikke. Selv om klokka ble stilt til vintertid og brodder og hodelykt er pakket fram for lengst.

Og ja, jeg kan godt representere den nye medlemsskaren i Besteforeldreaksjonen, eller i alle fall være en av dem som henger meg på gæmlisbølga. Jeg er jo ikke besteforelder da jeg ikke har barn selv, men har tilgang til en bråte tantonger og naboonger som jeg drar stor nytte av.

Grunnen til at jeg meldte meg inn var nyheten om at det forelå et forskningsresultat om at miljøbevisstheten og tilstedeværelsen avtar med alderen. Og det ville jeg ikke ha på meg, å være en av dem som slipper taket. Om jeg ikke er like aktiv som før, det vil si ikke stormer barrikadene på samme måte, betyr ikke det at jeg ikke heier hemningsløst på ungdommen og vil gjerne klatre barrikadene igjen, sammen med ungdommene.

Aktivismen min er kanskje nærmere heimen enn den var? Hverdagsbevistheten lyser, det plukkes plast i fjæra på turer med bikkja, sorteres og forbrukes lokalt,- osv. osv.

Hvorfor det er viktig at vi gæmliser viser muskler og snakker høyt i forsamlinger? Fordi veldig mange av oss har gjort det et helt liv, vi har en hel del historier det går an å dra veksler på og jeg tror det er viktig å fortelle dem og trekke de litt lengre linjene. Og så er det ufattelig viktig å heie på ungdommen, vise at de har rett og støtte dem på alle måter!

På nyhetene i dag får vi vite at Stortinget/folk ble ført bak lyset i forbindelse med åpning av oljeboring i Barentshavet. Trenger en å lure på hvorfor det er viktig å fortsette kampene da? Klimasøksmålet må vinnes! Og tenk at atomvåpenforbudet endelig blir ratifisert! Sakte, men sikkert, seier for seier.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*