«Innsmord i oljan»

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 17. mar 2021
 • AV:
  Redaksjonen

Opp mot klimaendringene forsøker politikere i oljestater enten å skjule sin egentlige agenda, eller de fornekter realitetene. «Men Norge har hittat sin egen väg», skriver samfunnsgeograf Ståle Holgersen i Aftonbladet. «Den norska oljeideologin säger att klimatförändringarna är människoskapade, men att just norsk olja inte är en del av problemet.»

Se Aftonbladet: Oljeideologer och klimatförnekare

Fra artikkelen:

Det är inget särskilt norskt att framställa sig själv som mer klimatvänlig än vad man i själva verket är. Men i Norge har detta tagits till en ny nivå: man har fulländat förmågan att leva i två parallella klimatvärldar.

I februari meddelade forskare att Golfströmmen mattats av med upp emot 20 procent till följd av klimatförändringarna. Samma månad meddelade norska Equinor att de hittat nya oljefält, och ungefär samtidigt skrev norska regeringen i ett pressmeddelande att de delat ut 61 nya tillstånd för att söka efter ännu mer olja.

Den norska oljeideologin säger att klimatförändringarna är människoskapade, men att just norsk olja inte är en del av problemet. Det gör det möjligt för statsminister Erna Solberg att ena dagen konstatera att klimatfrågan är «vår tids viktigaste fråga», en «fråga om liv eller död» – och nästa dag att vi självklart kommer att producera olja så länge det är «profitabelt».

Den norska oljeideologin är en mix av nyliberal ekonomisk teori, extrem teknologioptimism, en konstant urspårning av debatten in i teknikaliteter, tjocka lager av nationalism, samt en gigantisk dos greenwashing. I dag är den norska ekonomin fullständigt insmord i oljan. Och arbetarklassen har aldrig fått något reellt val mellan oljeindustrin och en «grön omställning»: enbart mellan oljan eller arbetslöshet.

Klimatförnekande och oljeideologi är två olika saker. Där den förra verkar genom konspirationer och lögner, lever den andra på komplicerade argument och halvsanningar. Där förnekare vill konfrontera sanningen försöker oljeideologin dölja den. Förnekare vill skapa konflikt, medan Equinor och regeringen vill ha trevliga samtal med klimatrörelsen och betonar att vi alla sitter i samma båt.

Det är inget litet berg den norska miljörörelsen måste bestiga om inte oljan ska steka oss alla.

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Steinar Winther Christensen | 17.03.2021

  Herlig presist om Solbergs hule norske klimasannhet. Jeg skjemmes på landets vegne.

 2. Nina Weidemann | 17.03.2021

  Kunne ikke vært tydeligere. Håper mange leser Aftonbladet på begge sider av grensa!

 3. Carlo Aall | 17.03.2021

  Og i den samme regjeringen sitter altså det partiet som «fant opp» miljøpolitikken i Norge: Venstre. Det eneste svaret de har på denne situasjonen er at «Arbeiderpartiet er like ille»!

 4. Linda Rundquist Parr | 18.03.2021

  For et tydelig og usminket blikk på Norges oljepolitikk sett utenfra. Vi i klimabevegelsen vet at det er et dobbeltmoral ut og går når det gjelder olje. Nå må vi bare sko oss for å klatre den sleipe og bratte berget Ståle Holgersen forbereder oss på. På andre siden av berget venter en framtidsrettet klimapolitikk og en plan for nedtrapping av Norges olje- og gass produksjon. Vi må fortsette å kjempe for å komme dit.

 5. Anita Halvorssen | 18.03.2021

  Hva kommer det av at BKA medlemsskapet har skjønt opplegget, mens så mange andre har latt seg «lure».

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*