– Radikale klimavalg

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 29. jan 2021
  • AV:
    Redaksjonen
christian-cross

Fagforbundet TeoLOgene har nedfelt i sin plattform at klimakrisa i verden og i vårt eget land krever omstilling på flere plan, både holdningsmessig og politisk. Styremedlem og pensjonert prest Kjersti Wernø har vært en av pådriverne, og sier hun har latt seg inspirere både av Besteforeldrene og av unge klimaaktivister som krever rettferdighet.

Det var på høy tid at foreningen tok tak i dette, sier Kjersti Wernø. – Men nå har vi etablert et permanent klimautvalg, og har gitt det et ganske ambisiøst mandat, synes jeg. Se Arbeidsgruppe KLIMA
– For meg er det grunnleggende at det nytter å engasjere seg. Selv om det er lett å bli motløs og mange rygger noe motvillig inn i fremtiden, er det også håpefullt at det skjer noe på flere områder, blant både enkeltpersoner, politiske aktører og organisasjoner. Vi må handle i tide, og kirken må våge å ta radikale valg og standpunkter!

De siste 20 årene, før hun nylig ble pensjonist, jobbet Wernø som fengselsprest på Bredtveit. Hun har også vært prest på sykehjem, og for studenter, vært styrer i en barnehage, og norsklærer for flyktninger. – Jeg synes jeg er privilegert som har hatt så mye meningsfullt å jobbe med, sier hun.
– Når det gjelder miljøengasjementet, har det kommet gradvis, og litt nølende, må jeg innrømme. Jeg har følt at «dette med klima» er som et stort fjell å klatre over, mye å sette seg inn i, og lett å bli motløs av. Men jeg er veldig inspirert av de unge aktivistene med Greta Thunberg i spissen. Og så er jeg så heldig å ha av en venninne som er aktiv i BKA, og stadig har minnet meg på at dette MÅ vi være en del av, dette er vårt ansvar!

Sammen med mange andre prester og teologer var hun med på oppropet fra «Teologenes Klimaaksjon». Nå skal hun delta på kurset «Teologi for en truet jord», og ser fram til årets kirkemøte som skal behandle klimaspørsmål som en viktig sak: «Mer himmel på en truet jord – Den norske kirkes arbeid med klima, miljø og bærekraft mot 2030». Pavens hyrdebrev «Laudato Si» fra 2015 har vært en stor inspirasjon, sier hun.

– Et av forslagene fra TeoLOgenes klimautvalg er at medlemmene skal betale 10 kr av kontingenten hver måned til en miljøorganisasjon. Det var nytt, det har vi ikke hørt fra noen fagforening tidligere!
– Ja, dette er allerede lagt inn i budsjettforslaget for inneværende år, og skal behandles av årsmøtet i april. Vi tenker at det å bidra økonomisk til et klimaformål også er en viktig del av vårt engasjement, og regner med at det blir vedtatt slik vi foreslår.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*