– Det dreier seg om kjærlighet

bente bruni kai
Sammen mot oljeleting: Bente Marie og Bruno på havna i Son.

«Fremtiden for våre barn er det viktigste av alt! Vi støtter kravene til klimastreikende barn og unge!» Budskapet fra Besteforeldrene når fram og nye medlemmer strømmer til! – Jeg begynner å tro vi kan nå målet på 5000 i år, sier en rørt og begeistret Bente Marie Bakke i Son. Sammen med sin trofaste Bruno har hun aksjonert og demonstrert og stått på i årevis. Nå er hun optimist som aldri før!

Bente Marie Bakke har i flere perioder, tilbake til 2010, vært med i landsstyret for BKA, også som nestleder. «Det er vi gamle som må redde verden, de unge har ikke tid», sa hun en gang, til stor jubel. Men etter Greta Thunberg og den globale ungdomsbevegelsen, måtte hun revurdere sitt syn – og bare glede seg over å oppleve det verdensomspennende engasjementet blant barn og unge.
– Folkebevegelser som oppstår spontant og endrer historiens gang er jo ikke noe nytt, egentlig. Tenk på bondebevegelsen, arbeiderbevegelsen og kvinnebevegelsen! Og tenk på hvor unge de var, mange av dem som sto i spissen for disse fantastiske bevegelsene som har brakt menneskeheten framover!

– Hvorfor er det fortsatt viktig at nettopp vår generasjon står på, og at Besteforeldrenes klimaaksjon gjør seg gjeldende?
– Dette dreier seg om kjærlighet. Vi besteforeldre elsker våre barnebarn høyt. Vi kan ikke gå i graven uten å kjempe for at de skal arve et levelig klima og en natur som sørger for gode livsvilkår for alle.

– Du har en fortid som stortingsrepresentant for Høyre på 1980-tallet og lokalpolitiker for MDG fra 2015-19. Hvordan tror du det oppleves for de som nå er folkevalgte, at grasrota – unge og gamle – er i slik bevegelse som nå? Gjør det inntrykk?
– På meg gjør det i alle fall et enormt inntrykk! Barn og unge kjemper for sin egen fremtid, men mange folkevalgte har bare et fireårsperspektiv på politikken. Oljelobbyen har veldig makt over de største partiene, Høyre, Ap, Sp og Frp. De prøver som best de kan å neglisjere engasjementet til de unge – og stadig flere av oss gamle.

– Vi er utålmodige, kanskje er nettopp dét noe unge og eldre har felles. Men realistisk sett – hvilke krav bør klimabevegelsen kjøre fram som de viktigste ved kommende stortingsvalg? Hva er mulig å oppnå?
– Stans i all oljeleting er det viktigste kravet. Politikerne må slutte å subsidiere en næring som ikke bare ødelegger klima og natur, men som også blir stadig mer ulønnsom. Det vil gi dem mulighet til å subsidiere ny, fornybar energi og etablere en økologisk kretsløpsøkonomi i stedet for dagens vanvittige overforbruk.
– Til Erna og de andre politikerne mener jeg BKAs krav må være at de får nesa opp av dokumentene et øyeblikk og tenker over at deres beslutninger vil påvirke livene til deres egne barn og barnebarn. Kan de se dem i øynene om 10 år og fortelle at oljeindustrien var viktigere enn fremtiden deres?

Barn og besteforeldre i skjønn forening. Bruno er selvsagt også med foran Stortinget. Foto: Steinar Winther Christensen

 

 

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Gro | 03.11.2020

    Sååå bra, Bente, Bruno og Halfdan!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*