– Vi gæmliser må vise muskler

Stamsund Marianne 2
Stamsund i Lofoten: Den gang redaktøren løp rundt her på sine korte bein, var alt bare "fesk". I dag er det også teater og teaterfestival, med plass for lysdesigner Marianne Thallaug Wedset.

Da Marianne Thallaug Wedset fra Stamsund i Lofoten fikk høre om forskning som viste at miljøbevissthet og miljøengasjement avtar med alderen, meldte hun seg prompte inn i Besteforeldrenes klimaaksjon. Dette ville hun ikke ha på seg! Viktig, synes hun, å vise at vi står for noe, og at vi heier på ungdommen og på alle måter støtter deres rett til en bærekraftig framtid.

Hverdagsbevissthet og politikk
Redaktøren for nettsida, som er født og oppvokst på stedet, hadde sendt en epost – «et skudd i mørket», kalte han det – til den for ham ukjente stamsundværing – om hun kunne tenke seg å fortelle litt om seg selv – som en av mange enkeltpersoner som nå melder seg inn og ønsker å bidra til at Besteforeldrenes klimaaksjon blir sterkere.

– Er du fra Stamsund, sier du! Ja, Stamsund er et bra sted, på så mange måter, så det er bare å komme hitover igjen! Og så mørkt er det jo heller ikke. Selv om klokka ble stilt til vintertid og brodder og hodelykt er pakket fram for lengst.

Og ja, jeg kan godt representere den nye medlemsskaren i Besteforeldreaksjonen, eller i alle fall være en av dem som henger meg på gæmlisbølga. Jeg er jo ikke besteforelder da jeg ikke har barn selv, men har tilgang til en bråte tantonger og naboonger som jeg drar stor nytte av.

Grunnen til at jeg meldte meg inn var nyheten om at det forelå et forskningsresultat om at miljøbevisstheten og tilstedeværelsen avtar med alderen. Og det ville jeg ikke ha på meg, å være en av dem som slipper taket. Om jeg ikke er like aktiv som før, det vil si ikke stormer barrikadene på samme måte, betyr ikke det at jeg ikke heier hemningsløst på ungdommen og vil gjerne klatre barrikadene igjen, sammen med ungdommene.

Aktivismen min er kanskje nærmere heimen enn den var? Hverdagsbevistheten lyser, det plukkes plast i fjæra på turer med bikkja, sorteres og forbrukes lokalt,- osv. osv.

Hvorfor det er viktig at vi gæmliser viser muskler og snakker høyt i forsamlinger? Fordi veldig mange av oss har gjort det et helt liv, vi har en hel del historier det går an å dra veksler på og jeg tror det er viktig å fortelle dem og trekke de litt lengre linjene. Og så er det ufattelig viktig å heie på ungdommen, vise at de har rett og støtte dem på alle måter!

På nyhetene i dag får vi vite at Stortinget/folk ble ført bak lyset i forbindelse med åpning av oljeboring i Barentshavet. Trenger en å lurer på hvorfor det er viktig å fortsette kampene da? Klimasøksmålet må vinnes! Og tenk at atomvåpenforbudet endelig blir ratifisert! Sakte, men sikkert, seier for seier.

Marianne er vaskekte innflytter til Stamsund. – Jeg bruker tiden med avlyste prosjekter grunnet covid19 til å restaurere en gammel rorbu jeg fikk flytta 50 meter opp i bakken i fjor. Lurer på om det går an å bli tømrer etter fylte 60. Ellers utnytter jeg naturen og tilgangen til den etter beste evne.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Anette Hartmann | 03.11.2020

    Jeg vurderer melde meg inn som støttemedlem, men nøler. 
    Etter min mening gir de røde hattene deres, pøsene, et latterliggjørende inntrykk. Kan man ta disse folka seriøst tror jeg folk tenker. Dere fremstår Ikke dynamisk, offensivt og seriøst! Slik besteforeldreaksjonen bør fremstå. Både innhold og form er viktig!
    Jeg foreslår caps i stedet!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*