Ja til utslippsfri hovedstad!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  mandag 12. okt 2020
 • AV:
  Redaksjonen
Oslo_Rådhus_1

Byrådet i Oslo vil ha en tilnærmet utslippsfri by, og derfor tvinge staten og private aktører til å drive fossilfrie byggeplasser, slik de gjør med kommunale. Problemet? Det er ikke lov, hevder regjeringen! Det synes Finn Bjørnar Lund fra Besteforeldrenes klimaaksjon er en uforståelig reaksjon. Hvor er den aktive og begeistrete støtte – som vi trenger! – til lokalpolitikere som virkelig vil noe?

Felles dugnadsinnsats?

Er regjeringa positiv til at Oslo kommune går foran for å redusere klimagassutslipp, bl.a. ved å støtte karbonfangst ved søppelforbrenningsanlegget? Den moderate økonomiske støtten fra regjeringa tyder heller på lunkenhet.

I stedet for å applaudere og støtte den ambisiøse klimainnsatsen i Oslo, går den borgerlige regjeringa til angrep. Den liker f.eks. ikke at bygge- og anleggsektoren møter krav til klimagassutslipp. Kommunaldepartementet truer med at kommunens miljøkrav til bl.a. statlige byggeplasser er ulovlige (Dagsavisen 2.10.)!

Når byrådet i Oslo vil sette bremsene på biltrafikken, og bl.a. styrke kollektivtrafikken med Fornebubane, truer samferdselsministeren med å fjerne statsstøtten.

Tidligere har klimaministeren nærmest triumferende meldt at Oslo ikke klarer å nå klimamålene (han unnlater heller ikke å nevne i samme slengen at Norges utslipp går ned hvert år, ikke uten en viss overdrivelse).

Innsatsen for å bekjempe klimaendringene krever tidenes dugnadsinnsats av oss alle på planeten. Klimakrisa utfordrer regjeringer, lokalsamfunn, organisasjoner og hver enkelt av oss. Dette har vært det viktige, omforente budskapet fra Paris i 2015 og siden.

I praktisk politikk kan det se ut som partiprestisje settes foran ønsket om å nå resultater til beste for fellesskapet og kloden. Når roste en politiker noen fra et annet parti for gode klimainitiativ? Er politikere mest opptatt av å sette beinkrok på hverandre også i kampen for å redde klimaet?

Denne uverdige partikjeklinga framstår bare som pinlig.

Hvor er den ærlige, ydmyke innrømmelsen av at alle gjør altfor lite for seint i dag? Vi trenger politikere som er konstruktive, hjelper oss å se utfordringene, heier på initiativ og mobiliserer til felles innsats!

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Elisabeth Briseid | 13.10.2020

  Takk for nok et godt leserinnlegg, Finn Bjørnar Lund! Vi trenger politikere som heier på gode klimatiltak, uansett hvilket hold de kommer fra.

 2. Christian F. Holst | 15.10.2020

  Her får vi nok en gang se at partikrangel er viktigere enn å enes om viktige klimatiltak!

 3. Harold Leffertstra | 17.10.2020

  Flott og viktig innlegg av Finn Bjørnar. Det ser ut til at statlige regjeringer er bremseklosser i klimaarbeid. Ikke bare i Norge, men i mange land. Selv om de skriver under på ambisiøse avtaler som f.eks. Parisavtalen og formulerer spreke utslippsmål, nå senest 55 prosent reduksjon i 2030, så ble det adskillig tammere når det kommer til tiltak og virkemidler. Dette har vært en gjenganger i Norge helt siden 1990. Heldigvis har en rekke byer og kommuner og deler av næringslivet vist mer handlekraft.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*