Skaperverk og økoteologi

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 1. sep 2020
 • AV:
  Redaksjonen
christian-cross

Elisabet Breen er pensjonert prest og initiativtaker til Teologenes klimaaksjon. «Vi må verne og beskytte kloden vårt felles hjem» – slik lyder et av hennes 10 grønne bud. De ble lansert i Ski nye kirke på Skaperverkets dag 23 august. – Vi som går inn kirkens dør skal få håp om lindring også for skaperverket. Vi vil tørre å håpe at vi kan hindre at den globale oppvarmingen går helt amok, sier hun.

– Vi er alle en del av klimakampen
Jeg er 66 år, mormor til fire små og dessuten teolog. Jeg har alltid vært sånn passelig opptatt av miljøsaker, men tørkesommeren 2018 satt virkelig en støkk i meg. Jeg kjente på økosorg og klimafrykt og en drepende klo om hjerterota.

For meg gikk veien videre til bøkene og til nettet. Ikke minst Maja Lundes bøker og økoteologi, Besteforeldrenes klimaaksjons nettside, Greenpeace og Naturpress, jeg virkelig tørstet etter noe som kunne hjelpe meg å møte den barske virkeligheten.

Naturlig nok gikk også veien for meg til kirkens mange rom; andakter på P1-radio, møter og gudstjenester reelt eller digitalt. Og jeg ble så skuffet! Kirken burde stå i front i klimakampen med enklere livsstil og radikalt samfunnsengasjement – og den står ennå på vent!!

Da var det en gave at Global Catholic Movement nylig kom med sine Ti grønne bud. Bud som skal gi hjelp til å leve i tråd med Pave Frans sitt miljøhyrdebrev Laudato Si (2015). Det var lett å bruke dette som grunnlag for å foreslå Ti grønne bud for Den norske kirke. Jeg har fått hjelp av diakonen i Ski, Unni Merethe W. Langen. Budene ble lansert i Ski nye kirke på Skaperverkets dag 23 august i år. De er altså helt ferske. Vi kan bare håpe at de blir tatt imot som en hjelp til inspirasjon og ikke som forslag til en ny kirkelov.

Klimakampen er vi alle er en del av uansett om vi vil det eller ikke, tenker jeg. Handling fører til håp og håpet er fornybar energi og fører til ny handling. Grønn sirkel. Jeg vet inderlig godt at jeg ikke lever ideelt hele tiden. Men dette faktum må ikke forminske det lille vi gjør – og som kan bli større enn vi aner.

TI GRØNNE bud anno 2020

Vårt forhold til våre medmennesker og Gud kan aldri ses isolert fra jordas miljø og klima.

 1. Takk for skjønnheten, mangfoldet og Guds fotspor i Skaperverket. Ta tid til undring. Vis ærefrykt for livet, respekt for alt liv på jorden.
 2. Be om at vi alle må verne og beskytte kloden, vårt felles hjem. Be med nyhetene; for våre fattige søsken, klimaflyktninger, økologiske og andre kriser, for kirkens og verdens ledere, for de rike og de mektige. Be om at Gud vil reise opp mennesker som kan lede. Be for deg selv og «flokken din», om nok håp og kraft til kjærlighetens handlinger.
 3. Ikke kast unødvendig. Å kildesorte kan åpne nye muligheter. Ditt matavfall kan for eksempel bli til jord der du bor (kompost/bokashi). Klær og møbler kan repareres. Og så videre.
 4. Forbruk mindre. Før du kjøper nye ting, spør deg selv: «Trenger jeg virkelig dette?» Hvis du bestemmer deg for at «ja, dette trenger jeg», kjøp brukt hvis du kan. Kutte ut klær/tekstiler (nylon, fleece, akryl m.m.) som fører til økte utslipp av mikroplast. Vask mindre. Kjøp ting som varer. Tenk kortreist og etisk/rettferdig.
 5. Spis mindre kjøtt og mer grønt enn du ellers ville gjort. Tenk kortreist og økologisk når du gjør innkjøp. Hva med en vegetardag i uka?
 6. Begrens transport der du kan. Fly bare hvis du absolutt må. Prøv å dele bil med andre, kjøre sjeldnere enn før, koordinere ærender og dermed skaffe deg overskudd av tid til andre bærekraftige ting;) Bruk kollektivtransport og sykkel oftere. Det er mye god helse i apostlenes hester.
 7. Kutt strømforbruket hjemme og på arbeidsplassen. Tenk kreativt på hvordan du selv og fellesskapet kan bidra til mindre energisløsing. Hva med å installere solcellepanel, solfangere, isolering, varmepumpe …? Her er det også penger å spare, ikke minst på sikt.
 8. Vern naturen, dyrk den og skap miljø- og klimavennlig omgivelser. Tenk over hvordan du kan redde bier, humler og insekter. For eksempel ved å plante bievennlige blomster og enger, henge opp insektshoteller osv Hva med å ta initiativ til å skape parseller, skolehager, grønnsaker, frukttrær og blomsterenger? Gjøre flere grønne ting sammen? Det gir garantert både mer glede og fysisk styrke.
 9. Snakk om miljøet og klimaet i alle fellesskap. Det er naturlig at enhver gudstjeneste og møte i kirka på en eller annen måte berører miljø- og klima. At kirkens fellesskap og grupper studerer Bibelens tale om Gud og miljøet. Like naturlig er det å snakke om miljø og klima i hjemmene, på studieplassen/skolen/arbeidsplassen og blant venner og kjente. Vi kan løfte fram positive ting som skjer i verden, – og alvoret. Vi kan peke på at det er mye livskvalitet i et kortreist og langsommere liv. – Tenk over hva som hindrer deg selv i å legge om til en grønnere livsstil. -Tenk på hva våre politikere kan gjøre for å senke farten på den globale oppvarmingen og tap av naturmangfold. Hvordan finne alternativer til vår skadelige økonomiske vekstfilosofi og oljeleting? Hvordan kan vi bruke vår forbrukermakt og stemmeseddel for å yte motstand mot økokrisa? Hvordan kan vi hjelpe klimaflyktningene? Snakk og skriv om det og krev forandringer!!
 10. Meld deg selv, barn og barnebarn inn i (passende) miljø- og klimaorganisasjoner. Vær et forbilde for neste generasjon. Bli med i en lokal organisasjon som arbeider for miljøet og et bedre klima. Opplev glede og nytt håp ved å handle og gjøre noe. Invitèr andre med!
Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Kristian Frederik Brandt | 03.09.2020

  Viktig at Kirken tar tak i dette. Ut fra det inntrykk jeg fikk gjennom bibelhistorien på folkeskolen, føler jeg at vår materialisme, levestandard og livsstil, med økende forbruk av jordens ressurser og ødeleggelse av naturen, må stå i strid med kristendommen. Jeg må dog ta et forbehold. Jeg er ikke-troende og har ingen kunnskaper om teologi.

 2. Sigurd Lein | 05.09.2020

  Dette er et viktig bidrag til kirkens holdning til de bekymringsfulle klimaendringene som nå skjer. Menneskene har fått et forvalteransvar for skaperverket. Kirken må derfor reagere på at menneskene ikke lever opp til dette ansvaret. Samtidig vil det være feil å redusere forvalteransvaret til hvert individs livsførsel. Det er et kollektivt samfunnsansvar og må møtes med at vi også stiller krav til de vi har gitt tillit til å styre fellesskapet. Jeg mener at disse budene bidrar i riktig retning.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*