Klimadommen følges opp

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  søndag 26. apr 2020
 • AV:
  Redaksjonen
urgenda høgsterett
20 desember 2019: Jubel i Haag da høyesterett forkastet anken fra regjeringen.

– En lovende start, sier miljøstiftelsen Urgenda om tiltakspakken som den nederlanske regjeringen nylig la fram. I desember stadfestet høyesterett dommen fra lavere instanser om at utslippene må kuttes med 25 prosent sammenlignet med 1990-nivået innen utgangen av 2020. Representanter for regjeringen var raskt ute og sa at det var umulig. Nå ser det likevel ut til at det er innen rekkevidde.

Kutter kull
Til forskjell fra Norge har Nederland redusert sine utslipp sidene 1990. I 2018 var de 15 prosent lavere. For å øke dette til 25 prosent, må det kuttes 15 millioner tonn CO2. Regjeringen har valgt å redusere kullkraftverkenes kapasitet med 75 prosent, sammen med en rekke mindre tiltak som innebærer flere viktige miljøforbedringer, heter det i en pressemelding fra Urgenda.

I følge regjeringen vil nye tiltak resultere i en reduksjon på 8 Mt CO2. Sammen med tiltak i 2019 og begynnelsen av 2020, kan dette gi en reduksjon på til sammen 11 Mt. Dermed gjenstår bare 4 Mt, som skal tas i 2021.

En lovende start
Regjeringen har valgt å implementere rundt 30 tiltak ut av Urgendas ’54 klimaløsninger’: en plan utarbeidet av Urgenda med støtte fra 800 organisasjoner. Det er ikke bare de billigste løsningene som er valgt, sier Urgenda, men også tiltak med bredere miljøgevinster, renere luft og mer biologisk mangfold.

Det eldste nederlandske kullkraftverket ble stengt 1. januar i år, og det kan også bli aktuelt å stenge et nytt. De resterende blir pålagt å redusere bruken av kull til 25 prosent. Andre tiltak fra regjeringen inkluderer:

 • Mer fornybar energi, med en større satsing på sol.
 • Nye støttetiltak for energisparing i eldre boliger.
 • Fartsgrensen på motorveier reduseres fra 130 km/t til 100 km/t.
 • Overgang til bruk av betongtyper med lavere utslipp.
 • Reduksjon av antall husdyr i landbruket.
 • Overgang til LED-belysning i drivhusnæringa.
 • Bedre resirkulering av avfall.
 • Skogplanting og mer bærekraftig skogforvaltning.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 26.04.2020

  Jeg er redd det blir vanskeligere i Norge hvis ikke høyesterettsdommerne tar ordentlig fatt.

 2. Steinar winther christensen | 28.04.2020

  President Roosevelt sa «Look to Norway»! Hva med «Look to Netherland«?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*