Oljepolitikk og menneskeretter

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 11. mar 2020
  • AV:
    Redaksjonen
UN righst oil

FNs ØSK-komite er bekymret for den norske oljevirksomheten i Arktis og Barentshavet, skriver de i en ny rapport. Norge får anerkjennelse for sitt løfte om å kutte klimagassutslippene med 50-55% innen 2030, men blir samtidig bedt om å «revurdere sin beslutning om å øke olje- og gassutvinningen, og legge menneskerettslige forpliktelser til grunn for utnyttelse og eksport av naturressurser».

ØSK-komitéen passer på landenes oppfølging av FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Dette er første gang i ØSK-sammenheng at klima har vært et eget tema. Her er konklusjonen fra komiteen om Norge:

Climate change
1. While noting the State party’s contribution to the Green Climate Fund and efforts to meet its 2030 targets for reduction of greenhouse gas emission, the Committee is concerned about the licences issued in recent years by the State party for the exploration and exploitation of petroleum and natural gas reserves in the Arctic and the Barents Sea and their impact on global warming (arts.2(1)).
2. The Committee recommends that the State party intensify its efforts to achieve its nationally determined contribution under the Paris Agreement to reduce emissions by at least 50 per cent and towards 55 per cent compared to 1990 levels by 2030; and to promote alternative and renewable energy sources. It also recommends that the State party reconsider its decision to increase oil and natural gas exploitation and take its human rights obligations as a primary consideration into its natural resource exploitation and export policies.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*