På topp i klimafornekting

tre vise aper

At nordmenn flokker seg om klimafornekter-sider på facebook er ingen overraskelse. Vi er i verdenstoppen på dette området, ifølge en stor internasjonal undersøkelse. Bare USA og Saudi-Arabia har en større andel fornektere. Det er også en kjønnsmessig dimensjon. Konservative menn, som i tillegg er innvandringskeptiske, er mer klimaskeptiske enn alle andre, viser en norsk undersøkelse.

Undersøkelsen som ble offentliggjort i fjor, ble utført av opinionsbyrået YouGov, og over 30 000 mennesker fra 28 land deltok. Utvalget av nordmenn var på 1012.

De fleste mennesker i nesten alle land tror at klimaendringene er menneskeskapte og vil føre til alvorlige skader på den globale økonomien. Men sammen med Saudi-Arabia har Norge lavest andel, 35 prosent, som svarer at menneskelig aktivitet er hovedårsaken.

Sammen med andre oljeeksportører som Kuwait og Oman, ligger vi dessuten høyt på lista over befolkninger som ikke mener deres eget land kan gjøre mer enn det allerede gjør for å bekjempe klimaendringer.

Sammen med Tyskland har Norge også den mest desillusjonerte befolkninga – med hele 54 prosent som mener at den enkelte borger har liten eller ingen mulighet til å bekjempe klimaendringer.

I en norsk studie fra 2018 ble det påvist at det er en sammenheng mellom det å være politisk konservativ og det å tvile på menneskeskapte klimaendringer. I utvalg på 4077 personer svarte hele 63 prosent av Frp- Høyre- Krf- og Sp-velgerne enten at klimaendringer ikke er en realitet, eller at de hovedsaklig er forårsaket av naturlige svingninger.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Sven Bjorke | 22.02.2020

  I Norge styrer pengene. Er man avhengig av å lyve for å få en feit månedslønn, gjør man det – i hvert fall noen gjør det.
  Det disse realitetsfornekterne ikke helt har fått med seg er:
  1. De fleste land i verden har forpliktet seg til å redusere bruken av fossil energi etter Paris-avtalen.
  2. I løpet av de neste ti årene vil etterspørselen etter fossil energi synke raskt hvis Paris-avtalen virker.
  3. Når etterspørselen går ned, synker prisen
  4. Kapitalismen er et system som gjør at folk som vil investere kapital, investerer i bransjer i vekst. De trekker seg ut av bransjer i nedgang.
  5. Uten massive subsidier og skattefordeler fra skattebetalerne, og uten finansiering fra de som investerer, stopper leting etter nye felt opp.
  6. Nedgangen i bransjen blir åpenbar for alle oppegående mennesker, og finansieringen blir enda mindre.
  7. Raskt forbedret fornybar teknologi blir langt billigere enn fossil energi i løpet av få år.
  8. Med stadig mindre etterspørsel etter olje, blir det for dyrt å hente den opp.
  9. Hvis ikke Norge har vært i tet med utvikling av ny teknologi, vil vi ligge langt bak i utviklingen
  10. Oljegjengen blir dermed om noen få år «stearinlyskameratene».

 2. KS Fredriksen | 22.02.2020

  Pinlig Norges-resultat som indikerer at egeninteresser dominerer hos mange og at velstand lett fører til redusert samfunnsengasjement og manglende forståelse for komplekse og langsiktige internasjonale tema. Vi ser masse TV-reklame for økt forbruk, men ingen for tur i skogen eller for klimasaken. Mens oljebransjen hamrer på hvor avhengig velferden er av olje. De må jo ane risikoen for at Parisavtalen følges og dermed faren for bråstopp-krise ved dagens svake omstillingstakt?

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*