Hvorfor røde bøttehatter?

15-11-28-Klimamarsj-med-banner
Besteforeldre i Folkets klimamarsj, Oslo 28. november 2015. Foto: Jan Walter Parr

Mange synes de er tøffe. Andre synes de er gyselige. Men én ting er vi enig om: De vekker oppsikt! Med våre ildrøde hatter blir Besteforeldrene lagt merke til. – Vi valgte det slik for mer enn ti år siden, forteller Halfdan Wiik. Det var ikke tilfeldig. Vi ville sende en klar melding til medborgerne: – Hei folkens, det er fare på ferde! På tide å våkne, og tenke seg om, for våre barnebarns skyld!  

Vi ser rødt!
Rødt er naturens mest energiske farge og stimulerer og varsler. Rødt er lidenskapens farge. Rødt står for pågangsmot og optimisme. Samtidig symboliserer det følelser som opphisselse og sinne. Vi ser rødt når vi blir skikkelig forbanna – slik opplyste besteforeldre har god grunn til å bli nå for tida. Rødt signaliserer fare, ikke minst: Pass opp – vær oppmerksom!

– Alt dette var kanskje ikke med den gangen vi som utgjorde aksjonens første, selvbestalta styringsgruppe bestemte oss for å få laget de røde aksjonshattene, sier Halfdan Wiik. Jeg kan heller ikke lenger huske hvem det var som hadde idéen, men fastholder at det var et smart valg. Rødt er jo også ganske uhøgtidelig og humørfylt, så det kan godt ha vært journalist Grethe Horn Mathismoen.

– Selvfølgelig er det en overvinnelse for mange å gå rundt med en lysende rød bøttehatt på hodet. Jeg synes det sjøl, og jeg husker at Erik Dammann nekta plent, der gikk grensa for ham!

– Det som er fint, er at tilstrekkelig mange gjør det til at Besteforeldrene stikker seg fram og blir lagt merke til over alt der vi kommer. Det er blitt vårt helt spesielle varemerke og har holdt seg gjennom alle disse åra. Dermed er det også blitt et symbol på utholdenhet. Som sannelig også trengs i denne kampen vi står i, avslutter Halfdan Wiik. Det var han som i 2006 tok initiativ til Besteforeldrenes klimaaksjon. I dag er han redaktør for nettsida.

«Du vet du er på Arendalsuka når du støter på en gjeng syngende pensjonister i Besteforeldrenes klimaaksjon», skrev Aftenposten 2016. Foto: Ivan Chetwynd

Besteforeldrene i Paris 2015: Save the Arctic! Save the Poles! We don’t need no drilling holes! Foto: Ola Dimmen

Klimastreikende skolebarn og besteforeldreaktivister på Torgallmenningen i Bergen.

Besteforeldrene protesterer mot milde vintre og dårlig skiføre! Foto: Ivan Chetwynd

Foto: Anine Dedekam Moldskred

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Christian F. Holst | 18.02.2020

    Takk, Halfdan! Vi er eninge i at de røde hattene er flotte! Vi bruker dem med glede og entusiasme hver gang BKA samles.
    Optimistisk hilsen Kristin Tv. Aarø og Christian F. Holst

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*