Reisende i klima

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 4. des 2019
  • AV:
    Redaksjonen
svin froland
Svein Tveitdal utenfor det landlige hjemmet sitt i Froland, der han bor sammen med kona Ellen - begge aktive i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Svein Tveitdal er en ambulerende klimakampanje på to bein. Den tidl. FN-direktøren, nå styreleder i Regnskogsfondet, er denne uka i Vestfold og holder foredrag for skoleungdom. Samtidig kommenterer han daglig klimatoppmøtet i Madrid, dit han reiser neste uke for Besteforeldrenes klimaaksjon. Innimellom har han også rukket å la seg intervjue av NRK Sørlandet – og av tyrkiske TRT World.

Klikk på bildet for å gå til NRK-sendinga tirsdag:

«Første rapporten fra FNs klimapanel kom i 1990, og meldinga var klar allerede den gangen, – utslippene må ned for å unngå det som kan utvikle seg til en katastrofe.» Etter det har vi gått som katten rundt den varme klimagrauten, og ligger veldig dårlig an, forklarer Svein i intervjuet. «Nå står vi i en gravalvorlig situasjon, der vi må innse at framtida for våre barn og barnebarn kan bli forferdelig vanskelig.»

Vi ringer ham i Sandefjord der han i dag har holdt hele to foredrag, og spør om budskapet er like dystert når han møter skoleungdom, slik han har gjort landet rundt de siste åra.
– Jeg legger absolutt ikke skjul på alvoret. Dette er unge mennesker som nærmer seg voksenalder, og de har rett til å vite. Samtidig legger jeg selvfølgelig vekt på at det finnes handlingsalternativer, og at det fortsatt er håp og muligheter. Nå først og fremst takket være de unges eget globale klimaopprør!
– De siste tredve års politikere, som har latt utviklingen gå fra vondt til verre, fortjener liten respekt. Klimakrisen de har etterlatt seg for neste generasjon, kunne ha vært unngått. Nå skjer det noe likevel, ikke fordi politikerne endelig er begynt å lede an, men fordi de unge, anført av fenomenet Greta Thunberg, ikke vil finne seg i mer unnaluring og handlingsvegring.

En betinget optimisme knyttet til skoleungdommen preger også intervjuet med TRT World. Av politikerne i Madrid venter Svein Tveitdal lite, sier han. Men klimabevisstheten blant dem som snart er velgere, og kommende politikere, gir grunn til håp. – Jeg fikk høre Greta Thunberg i Katowice i fjor, og det var umiddelbart klart at dette var møtets viktigste tale. Jeg snakker mye med unge mennesker, og har tillit til at bevegelsen vil holde fram og vokse videre.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*