Grunn til å brøle!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 4. des 2019
  • AV:
    Redaksjonen
klimabrølet oslo 5
Foto: Ivan Chetwynd

Språkrådet har kåret årets nyord: «Klimabrøl». På andre plass kom: «Bunadsgerilja». På tredje: «Kjøttskam». – Kåringen er oppløftende for alle som trodde samfunnsdebatten var døende, skriver kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand. «Folk har en fin bullshitdetektor. De tre nyordene er uttrykk for levende protest mot dem som sitter med makt. Ungdommen har grunn til å brøle.»

Politisk engasjement gjør språket rikere. Årets nyord er sinte, høylydte og en fin diagnose på det som beveger seg i Norge. De viser utålmodighet og raseri mot store inngrep i folks liv og livsbetingelser. Ordene sier en hel del om hvilke store politiske bevegelser som har preget dette landet og verden i 2019.

Årets nyord er derfor en fin påminner om at demokratiet fremdeles er i fin form. Og det fineste med vinnerordet er at det ikke kommer fra voksenverdenen eller politikken, men er betegnelsen på en bevegelse av folk som knapt har nådd myndighetsalder.

I august samlet tusenvis av skoleungdommer seg på åpne plasser og torg i landet, og brølte ut i protest mot klodens klimasinker, de som stort sett sitter i regjeringer og store industriselskaper i ymse land.

Mange av dem var sterkt inspirert av 16 år gamle Greta Thunberg, som på ett år har blitt verdens største symbol på kampen mot klimautslippene. Brølet var en nødvendig påminner om at verden holder stø kurs mot større global oppheting, som kan få fryktelige konsekvenser.

Den årlige rapporten fra International Energy Agency (IEA), som ble presentert i november, bekrefter ungdommenes bekymring. De globale utslippene av klimagasser har aldri vært høyere enn i fjor. Scenarioet viser en temperaturøkning på 2,7 grader, som er langt over Paris-avtalens mål om å holde økningen under to grader.

Utviklingen har ført til økt debatt om norsk klimapolitikk, som av oljelobbyen sminkes med illusjonen om at norskprodusert olje er spesielt grønn og fin og snill. Klimabrølet er et tegn på at slik nytale ikke har særlig effekt. Ungdommen har fremdeles gode grunner til å brøle.

(fra BT 4. des., etter tillatelse fra forfatteren)

Ill. Ola Dimmen

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Bente Marie Bakke, nestleder BKA | 04.12.2019

    Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) er stolte over at vi er med og brøler sammen med våre elskede barnebarn, barn som skolestreiker, og alle andre barn og unge. Vi er gamle, kunnskapsrike og kloke. Vi krever klimahandling og stans i leting etter mer olje og gass NÅ. Blant våre medlemmer er Kåre Willoch, Thorbjørn Berntsen, Wenche Frogn Sellæg, Werner Christie, Gro Nylander, Gunnar Kvåle, Terje Osmundsen, Laila Riksaasen Dahl, Edvard Hoem, Lise Fjelstad og Kristoffer Rypdal. Bli med du også, og støtt barnebarna dine!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*