Opprop mot oljeboring

dea_toutatis

Klima- og miljødepartementet har sagt ja til oljeboring sør for Lofoten, men motstanderne mener det er en trussel mot det sårbare Trænarevet. Det handler om nærhet til LoVeSE-områdene som det er politisk flertall for å verne mot oljeaktivitet. Bellona og Natur og Ungdom er nå på vei for å møte oljeriggen, og har fått med seg 20 organisasjoner på et opprop mot prøveboringen.

Opprop mot oljeboring ved Trænarevet

Oljeboringen på Trænarevet vil finne sted midt blant 1500 korallrev. Området er et av de største urørte korallforekomstene vi har på norsk sokkel. Trænarevet tilhører det verdifulle økosystemet i LoVeSe-regionen, og er veldig viktig for fiskeressursene våre, fugler, koraller og annet marint liv. Et oljeutslipp på Trænarevet vil ifølge Havforskningsinstituttet være minst like skadelig for disse naturverdiene som et utslipp i Lofoten, Vesterålen eller Senja.

Men selv uten et oljesøl vil en leteboring kunne gjøre stor skade på Trænarevet. I leteboringen brukes nemlig barytt som er et vektmateriale i borevæsken. Barytt er spesielt skadelig for korallrev, og kan spres hundrevis av kilometer. Leteboringen kan derfor gjøre stor skade på Trænarevet, men også på Røstrevet som er verdens største kaldtvannskorallrev. For å løse klimakrisa må vi også la store deler av olje- og gassressursene bli i bakken.

Vi ber regjeringen stanse boreriggen som skal prøvebore ved Trænarevet av hensyn til de viktige og uerstattelige naturverdiene som finnes her.

Disse organisasjonene har undertegnet oppropet:
AUF
Bellona
Besteforeldrenes klimaaksjon
Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja
Framtiden i Våre Hender
Greenpeace
Grønn Ungdom
Kystpartiet
Miljøpartiet De Grønne
Natur og Ungdom
Naturvernforbundet
Nordic Ocean Watch
Norges kystfiskarlag
Rød Ungdom
Rødt
SABIMA
Spire
Sosialistisk Ungdom
Sosialistisk Venstreparti
Unge Venstre
WWF
KrFU

Spre klimavett,
del denne saken!

10 kommentarer

 1. John Helmersen | 31.10.2019

  Venceremos!

 2. Normann Natland | 01.11.2019

  Dette er en av de viktigste kampene som må kjempes og vinnes for å overbevise våre styrende organer, slik at de endelig innser det klimaskiftet og naturens nødvendig vern som MÅ utføres for at framtidens barn skal ha en klode å leve på.

 3. Helga Finstad | 01.11.2019

  Stopp olje boringen Nu!!!

 4. Berit ghørtz | 01.11.2019

  Støtter helhjertet

 5. Tone Bergli Joner | 01.11.2019

  1. Støtter kampen mot oljeboring, og det haster. Vil gjerne dele dette her, men hvordan? Kan dere ikke føye til et DEL, som vi kan trykke på.
  2. Når på dagen den 5. starter saken i Borgartings Lagmansrett?
  3. Adressen?
  4. For oss som ikke kan vippse, kan ktonr 12540580535 brukes?

 6. Mette Hummelvoll | 01.11.2019

  Stå på! Det ser ikke ut til at våre politikere skjønner alvoret. Kortsiktige, kunnskapsløse, egoistiske og feige.

 7. Stein Hoff | 01.11.2019

  Helt enig at all leting og opphenting av olje fra nye oljefelt må stoppe!

 8. Maaike Grit | 01.11.2019

  Viktig dette.

 9. Sidsel Særvoll Jacobsen | 01.11.2019

  En himmel full av stjerner. Blått hav så langt du ser. En jord der blomster gror kan du ønske mer? La oss begynne å ta vare på denne fantastiske planeten mens vi enda kan dele et håp og en jord. Stopp all leting av olje på nye felt.

 10. Roald B Larsen | 02.11.2019

  Stopp det!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*