Greta og de respektløse ungdommene

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  fredag 11. okt 2019
 • AV:
  Redaksjonen
løvås
Illustrasjon Knut Løvås / Klassekampen

Hvorfor er så mange gamle menn så sinte på Greta Thunberg? Åpenbart rokker hun ved noe grunnleggende hos dem. Ikke bare ved det hun sier, men ved den hun er. Ei ungjente skal være blid og tekkelig og gå på skolen. I høyden skal hun være opptatt av gutter, og ikke av verdens problemer, – der hun attpåtil krever at vi begynner å lytte til vitenskapen, og slutter å oppføre oss som barn!

Av Kåre Eie;
Besteforeldrenes klimaaksjon

Greta Thunberg fikk stor oppmerksomhet under FNs klimamøte i nylig. Hun holdt en emosjonell tale der hun anklaget verdens ledere for ikke å gjøre nok for å begrense klimaendringene. Fortsatt økonomisk vekst er ikke forenlig med de store omveltningene som kreves, dersom verden skal nå målene i Parisavtalen.

Hun fikk massiv applaus for talen, men nå kommer motreaksjonene, både i tradisjonelle og sosiale medier. Mange angriper innholdet i klimabudskapet, men også måten hun fremfører det på.

Når det gjelder innholdet, fremstår hun som kompromissløs og viser til anerkjent forskning. Det drastiske budskapet har vært kjent lenge. Hun sier hun har forskere som går gjennom talene hun holder, og kontrollerer at innholdet er i tråd med oppdatert klimaforskning. ( jfr. Debatten/ NRK 24.09.19 Klimaangst, der klimaforsker fra Cicero sjekket innholdet i hennes påstander. I følge forskeren refererer Thunberg innholdet i FNs rapporter korrekt.) Budskapet er dramatisk, den klimapolitikken som føres i dag er langt fra nok til å nå 1.5 graders målet i Parisavtalen. Greta Thunberg angriper hele måten vi lever på, det er vanskelig å se hvordan vi kan få til store utslippskutt samtidig som man ønsker økonomisk vekst.

Det er klart dette budskapet provoserer mange, særlig gamle menn som Carl I Hagen og nå sist tv-pastor Hanevold (« Spis biff og fly som aldri før»). Han er grundig lei av det han kaller et medieskapt klimahysteri. Da er det lettere å ta budbringeren, en svensk 16-åring med Asperger syndrom som heller burde vært på skolen, det siste mener også vår egen statsminister Erna Solberg. I følge konspirasjonsteorier er det noen på venstresiden som bruker Thunberg til å fremme sine synspunkter.

Jeg synes vi skal heie på Greta Thunberg og unge over hele verden som streiker for klimaet. Vi bør la oss inspirere av den svenske 16-åringen. Vi har alle grunn til å være bekymret for klodens fremtid slik FNs klimapanel viser i siste rapport om hav og is. Vår generasjon har et spesielt ansvar for dagens dramatiske situasjon.

I stedet for å skyte på budbringeren bør vi som voksne og besteforeldre bli inspirert til å handle, f.eks. ved å tenke gjennom vårt eget klimaavtrykk. Et godt motto er å tenke globalt og handle lokalt.

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 11.10.2019

  Det står visst ikke til troende hos gamle gubber at en 16 -åring har så gode kunnskaper om dette feltet. De ser sine egne kunnskaper truet og sin økonomiske forståelse overkjørt. Det er ikke til å tåle for enkelte og da heller ikke verdt å lytte til. Vi godt voksne har mye å lære. De unge som Greta kjemper for sine interesser og for sin framtid. Denne interessekampen er større enn kampene for stemmerett, for likestilling, for alle tidligere kamper for rettigheter!

 2. Arnstein Andersen | 12.10.2019

  Dessverre ikke bare eldre menn som den siste tiden har oppført seg nedverdigende mot dagen ungdom. Disse ungdommene har ikke gjort annet en og engasjere seg i den viktigste utfordringen vi har stått over i moderne tider. Likevel opplever jeg eldre kvinner som latterliggjør og håner det disse ungdommene kjemper for. De samme kvinnene som hyppig publiserer bilder av barnebarn og oldebarn. Godt det finnes en knapp hvor jeg kan slette slike menesker, kvinner eller menn fra sosiale medier.

 3. Egil Fikke | 15.10.2019

  Jeg synes også det er helt forferdelig at det ennå finnes folk som fornekter klimaendringene og at de er menneskeskapte. Noen hevder til og med å ha vitenskapen på sin side!fatter ikke at det er mulig. Tror det må skyldes at de bare vil leve i nuet og tenker egoistisk, ikke har barn eller barnebarn. De bryr seg simpelthen ikke.

 4. Lars Hauge, Tønsberg. | 15.10.2019

  Hurra for Greta Thunberg!
  Vi trenger slike ungdommer som forteller sannheten. Slike gamlisser som Carl I Hagen kan krabbe opp i hornet på veggen og bli der. Tror han også at jorda er flat?

  Lars Hauge, Vestfold BKA,
  77 år, Tønsberg.

 5. Hans Kristian Solbu | 15.10.2019

  Greta Thunberg er en profet! Det ble fastslått i ei gruppe i kirkelig sammenheng som var samlet for noen dager siden: «Forbundets Venner» i Trondheim. Og der var det flere godt voksne både menn og kvinner. En profet har ingen interesse av oppmerksomhet om egen person, men om den saken hun eller han er engasjert i.Og Greta Thunberg peker bort fra seg selv og sier: hør på hva vitenskapen og forskerne sier!

 6. Torstein Fjeld, Naturvernforbundet i Grenland | 15.10.2019

  Greta Thunberg hevder helt korrekt at grunnlaget for klimadebatten ikke kan være meninger og politikk, men den verdensomspennende klimavitenskapen koordinert av FN. Denne enkle sannhet bør våre politikere merker seg. Vi må lytte til Gretas budskap, for hun har rett, og vi har dårlig tid.

 7. Oddbjørg Langset | 22.11.2020

  Greit å lese det du skrev om Greta, Kåre Eia!
  Jeg har oppfatta mye likt som deg, ser jeg nå – og får lyst til å lime inn det jeg fikk inn i på Ordet fritt lokalavisa Romsdals Budstikke i Molde:

  Filmen om Greta.
  Håper flere går inn for å se filmen om Greta Thunberg. Antar den snart også kommer på hjemmekino.
  Filmen ga meg mere innsikt og imponerte!
  – Skulle vært flere som hadde autisme for å greie å holde nok fokus på klimafaren, konkluderte Greta med et sukk.
  Macron lurte på hvordan hun som var syk, hadde greidd å bli så vitenskapelig oppdatert på klima? – Jeg er ikke syk Jeg lever med autisme. Jeg har lest meg opp på klima. Jeg er en nerd, svarte Greta med et lite smil. – Hørte dere! utbasunerte Macron til hele kongressen, hun er en nerd! flirte han – og fikk hele kongressen til å flire av Greta.
  Pappan prøvde å hjelpe henne med talene, men han skjønte fort at hun måtte gjøre de på sin måte, og visste at han faglig trygt kunne stole på henne.
  – Vi skal prøve. Vi vil gjøre vårt beste, sa alle statslederne, mest menn. – Dere må greie det! sa Greta – ikke overlate problemet til oss unge – svikte oss!
  En styrke at hun er god i engelsk – og at pappan støttet og fulgte henne i tykt og tynt.
  Hun ville ikke fly – derfor ble det seilbåt-tilbudet – med stort seil, lett båt, som dunket i hver bølge i rasende fart over Atlanteren.
  Jammen var Greta sterk – som gikk på talestolen i NY og var sintere enn noen gang, nesten gråt, men greidde å si tydelig alle ord i talen: At dere tørr!
  – Hvorfor gråt du, knakk du sammen? var mennene på henne med en gang etterpå. Greta svarte rolig at hun hadde nå sagt det samme på utallige måter i et halvt år, og da kan virkelighets-erkjennelsen bli vel sterk etter hvert.
  Ja, det måtte et barn til for å bevege verden – så takk til de som lot henne få slippe til! – og Lykke til videre, Greta – og takk for at du ga Fritt ord-pengene dine til Klimasøksmål Arktis! skrev jeg på hennes FB-side.
  Vi kan ikke ture fram som før!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*