Tilbake til mer nøysomhet

klimabrøl ivan
Ungdommen brøler for en mer framtidsretta politikk. Løsningen kan også finnes i fortida, mener Birgitte Hoff Lysholm. Foto: Ivan Chetwynd

Klimabrølende ungdom er sinte på en foreldregenerasjon som har turet fram uten tanke på morgendagen. Samtidig bør de se bakover i tid – til den gang det gjaldt å ta vare på ressursene, mener Birgitte Hoff Lysholm. Hun er redaktør av nettavisen Vi.no, og skriver en kommentar om barn, framtid og bærekraft. «Jeg velger mine barns oldemor som mitt nye klimaforbilde. For mine fremtidige oldebarns skyld.»

Les artikkelen: Oldemor som klimaforbilde

«De har brølt lenge, nå. Klimastreikende ungdom med svenske Greta Thunberg i spissen har demonstrert, talt og krevd å bli hørt. Hjemme hos oss merker vi engasjementet hver eneste dag.»

«Barnas oldemor skrapte mugg av brødet og spiste kjøtt kun til fest. Hun reddet ikke mat fra søpla, det kunne ikke falle henne inn å kaste mat i utgangspunktet. Hun sydde klær av gamle gardiner og reparerte dem til de falt fra hverandre, hun tok med bærenett på butikken og vannflaske på tur.»

«Det ser ut til at budskapet begynner å synke inn. Besteforeldrenes klimaaksjon er et uttrykk for ønske om endring, og kanskje også et behov for å kompensere for dårlig samvittighet? (…) Når bilister demonstrerer mot bompenger, kommer besteforeldreaksjonen syklende med motargumenter.»

Foto: Astrid Waller

– Også besteforeldregenerasjonen har mye å svare for, selvsagt. Men mitt inntrykk av Besteforeldrenes klimaaksjon er utelukkende positivt, sier Birgitte Hoff Lysholm når vi kontakter henne. Engasjement på tvers av generasjonene er nødvendig, og jeg er ikke overrasket over at de eldste og yngste går sammen om å nå felles mål. Kombinasjonen av besteforeldrenes erfaring og gjennomslagskraft og ungdommens engasjement og pågangsmot kan til sammen bli en uslåelig kraft!

– Jeg håper at engasjementet vi ser i Besteforeldrenes klimaaksjon bare er begynnelsen og at vi får se flere opprør og aksjoner fremover fra en generasjon som har ledet an i rebelsk samfunnskritikk gjennom hele sitt liv.

Vi.no er en nettavis som lages spesielt for et voksent publikum. Birgitte Hoff Lysholm er nyansatt redaktør med ansvar for å satse på målgruppen 50+.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*