Tid for å erklære klimakrise?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 30. mai 2019
 • AV:
  Redaksjonen
climate emergency

For tida styrer menneskeheten ikke mot halvannen grad oppvarming, men mot det dobbelte. Derfor er det nå i gang en kampanje for å få nasjonale og lokale myndigheter til å erklære at vi har en klimakrise. – Det forandrer ikke noe i seg selv. Men språk former vår måte å se verden på og kan være viktig, sier Gunnar Kvåle, klimaskribent og medlem av Besteforeldreaksjonens landsstyre.

Den internasjonale «Climate Emergency Declaration» har som mål:

 • Øke den offentlig bevissthet om at vi er i en krisesituasjon som truer livet slik vi kjenner det. Vi kan ikke iverksette riktige tiltak hvis vi ikke gjenkjenner at vi er i krise- og unntakssituasjon.
 • Kreve at myndigheter erklærer at vi befinner oss i en klimakrise, som et tydelig signal om vilje til å mobilisere de ressursene en slik unntakssituasjon krever, og så lenge det kreves.
 • En klimamobilisering av tilstrekkelig omfang og hastighet for å beskytte alt vi vil beskytte. Mobilisering slik det blir gjennomført i en krigssituasjon er eksempel på hvor raskt og grundig «business-as-usual» og «reform-as-usual» kan endres når vi møter utfordringer som truer vår eksistens.

Klimakrise-erklæring vedtatt i Bodø
Her til lands var Bodø bystyre først ut med å gjøre vedtak om at «(vi) anerkjenner med dette at verdenssamfunnet befinner seg i en krisesituasjon som følge av klimaendringene» og «kommunens klimaansvar skal være gjennomgripende på alle politiske områder». Håkon Møller fra MDG satte fram forslaget, som han håper vil bli fulgt opp av andre kommuner og fylkeskommuner. I tillegg til MDG sikret Ap, Rødt, SV og Sp flertall for forslaget. med én stemmes overvekt. Høyre, Venstre, KrF og Frp stemte imot.

BERGENS TIDENDE 21. mai:

Tar vi FNs klimapanel på alvor, er det grunn for sterk uro. Den kjente journalisten i New York Times, David Wallace-Wells, skrev nylig at det er tid for panikk. Greta Thunberg bruker også sterke uttrykk: «Vårt hus står i brann». Begge vil skremme politikere og oss alle til handling.

Dagens norske politiske ledelse har ikke forståelse for at klimasituasjonen krever krisetiltak. Vi har en statsminister som uttaler at den som skal slukke lyset på norsk sokkel, enda ikke er født. Et «petro-politisk kompleks» har i Norge alt for lenge hindret nødvendig omstilling.

Men nå forstår stadig flere hva som er i ferd med å skje med klima og er skremt over situasjonen. Ungdom skolestreiker verden rundt. I Bergen samlet «klimaopprøret» med Natur og Ungdom i spissen 3500 streikende ungdommer til demonstrasjon. Nå planlegges politisk streik av yrkesaktive voksne som støtte til ungdommenes krav. Klimavalgalliansen og «Klimabrølet» planlegger store demonstrasjoner i Oslo og andre norske byer i forkant av valget. I England har Extinction Rebellion hatt stor påvirkningskraft gjennom sine sivil ulydighetsaksjoner. Gruppen er nå etablert i Norge og har hatt sine første aksjoner her. Tjuefem norske ledere fra forsknings- og kultursektoren krever politisk handling på et annet nivå enn det vi i dag ser.

En global bevegelse arbeider for at stater og politikere skal erklære klimakrise. Dette betyr at klimasituasjonen må beskrives som en eksistensiell krise, og myndighetene må innføre krigslignende akutt-tiltak for å bremse utviklingen. Myndighetene i Skottland og Wales er de første som har erklært klimakrise på nasjonalt nivå, og etter forslag fra lederen av Labour, Jeremy Corbyn, har parlamentet i Storbritannia gjort det samme. Den 9. april i år fremmet Miljøpartiet De Grønne forslag i Stortinget om å innfri kravene som de streikende ungdommene stiller, og både MDG og SV går inn for at Stortinget erklærer klimakrise.

Klimaendringene krever store endringer i politikk og levemåte. Mye kan oppnås om stadig flere, drevet av en handlingens optimisme, gjør som Greta Thunberg: Snakker sant om klimakrisen og hva som må gjøres og lever som vi lærer. Ved å erklære nasjonal klimakrise kan politikerne vise at de tar den voksende uroen for klimautviklingen på alvor.

Spre klimavett,
del denne saken!

9 kommentarer

 1. Gerd T. Sødal Pedersen | 01.06.2019

  I STEDET FOR Å ERKLÆRE KLIMAKRISE , SKAL DET NÅ GJØRES VERRE VED Å BYGGE UT 5G NETTET ! 5G DREPER SMÅ CELLER SPESIELLT……..
  SIST SOMMER HADDE JEG EN KINESISK LEGE PÅ BESØK , HAN FORTALTE AT I KINA FIKK NÅ ALLE GRAVIDE BESKJED OM Å BESKYTTE SEG MED SILVER SILK , ET STOFF SOM BLE FUNNET OPP AV NASA TIL MÅNELANDINGEN FOR Å STOPPE STRÅLING. ALLE GRAVIDE FÅR STOFFET GRATIS AV STATEN I KINA…..DET ER DYRT STOFF. 5G KOMMER JO TIL Å TA INSEKTER O.L OGSÅ . DETTE VIL VÆRE EN LIKE STORE FARE SOM KLIMAET FREMOVER !

 2. Tone Bergli Joner | 01.06.2019

  Er sjokkert over at man nå snakker om å unngå…ikke at det skal bli 1,5 grad varmere, men 3 grader. Da haster det kanskje mer enn vi har trodd? Mange flere må gjøre litt mer.

 3. Tore Undeland | 01.06.2019

  Tid for å erklære klimakrise? Notatet er en flom av ord. Jeg finner intet om hvordan vi må handle.
  Transport står for det største utslippet av klimagassen CO2 i Norge, hva mener vi om elbiler, elferger, eltog osv?
  Norge har Europas største utslipp av CO2 per innbygger selv om over halve elkraften er fra CO2-fri og evigvarende vann og vindkraft. Vil vi bygge mer vannkraft? Mer vindkraft? Har vi noe valg enn å si ja?
  Hva med Sitkagran, den absorberer CO2 på en effektiv måte.

 4. Trine Eklund | 01.06.2019

  Vår transportminister flyr t/r Oslo-Madrid for å se fotballkamp.
  Vår justisminister snakker ned kommunisme og sosialisme 8 mai og fornærmer store deler av befolkningen, særlig i Nord Norge. 8 mai er dagen vi markerer friheten fra nazismen !
  Vår flyktningeminister setter foten ned for å la små norske barn få komme hjem til Norge fra overfylte leire i Syria.
  Hvilke signaler sender disse ministrene når det gjelder klima, hat retorikk og verdens nest største problem – flyktning ekrisen inkl. humanitet og menneskerettigheter?

 5. Torgeir T. Garmo | 02.06.2019

  Torgeir T. Garmo
  Etter flaumen i oktober i fjor i Skjåk og Lom har nå opp til 20 store maskiner vore i sving med oppryddinga i elvefara. Dette gjeld serleg elvene Skjøle, Leira og Otta. Frå eit lager av glasopor i Bismo reiste 25 000 m2 glasopor som nå dekkjer meir enn 120 km strender.
  Den maskinelle oppryddinga er nå i gang, serleg i våtmarksområda.
  I Lom er/blir det nå bygd opp til 8m høge rasvollar på tilsaman 800m, med enorme maskiner.
  Truleg er dette det største CO2 utsleppet nokon gong her. Konsekvensar av klimaendringane ??

 6. Vidar Lillebo | 02.06.2019

  I Arvid Hansen si bok:Søsken på Guds jord, møter vi Bærla, en som ikke alltid forstod hva som skjedde rundt han, Når han fikk nærgående spørsmål så svart han,» Æ vilkje vette»
  Slik har det vel også blitt me vårt forhold til alle «krisene vi forårsaker med vår livs-stil»- Når spøsmålene om «hva vi må gjøre», kommer, så vil vi helst prate om noe annet som ikke har noe med «krisene å gjøre,» Det blir for vanskelig, og vi glir inn i gamle spor om fortsatt vekst og overforbruk.
  (Men noen har gode ideer og til høsten er det valg, da må vi velge bort «bore-aktivistene» og slik sette mal for når vi vil avslutte vår olje-æra-

 7. Roald Aronsen | 03.06.2019

  Kan det bli verre? Nå bruker vi kostbar tid på å finne ut hva vi skal kalle situasjonen med menneskeskapte klimaendringer, hvilke ord som passer best. Mens vi i den vestlige verden i all hovedsak har skylden for dette, og mens fedrelandet bokstavelig talt kommer til å skylles bort under beina på folk i en del fattige land, driver vi og leiter etter de mest passende ordene for å beskrive tilstanden! Det er til å bli kvalm av!

 8. Arne Marsteintredet | 04.06.2019

  Trine Eklund, å hvor mange privatfly er samlet når klimatoppene i verden samles?
  De flyr rundt om i verden i hver sitt fly, det dreier som om flere hundre flyreiser i året.
  Det er mange som ikke ser skogen for bare trær.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*