Seier’n er endelig vår!

Thir Due bilde
Natur og Ungdom hadde vært på plass foran Folkets Hus siden klokka 8 om morgenen. Klokka 15 kom vedtaket og jubelen sto i taket! Foto: Thor Due, Natur og Ungdom

I går sa Aps landsmøte endelig nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. På Youngstorget utenfor Folkets Hus, der en stor gruppe demonstranter var samla til «folkefest for et oljefritt LoVeSe», brøt jubelen løs. En historisk dag! Selv om Gahr Støre utelukker varig vern, regner de fleste med at punktum i praksis er satt.

Ina Libak, leder i AUF, mener vedtaket er et resultat av lagarbeid. Det var aldri aktuelt for henne å gi seg, sier hun til VG.– Vi har kjempet i 20 år for dette, og jeg har kjempet i 12 år, hele min tid i AUF. Vedtaket viser at Arbeiderpartiet setter natur og havnæringer foran olje og gass.

«Det er overraskende, og for mange i Ap skuffende, at partileder Støre satset sin autoritet på en politisk død hest. Støre måtte jo kjenne til stemningen i partiet, nemlig at det var AUF som visste best, og ikke LO-toppene og hans nærmeste i partiledelsen. Partilederen burde ha stilt seg i spissen for å avvikle sitt eget oljekompromiss i stedet for å bli nedstemt av landsmøtet.» Arne Strand, Dagsavisen

Formiddagens folkefest på Yongstorget begynte med allsang ledet av Besteforeldreaksjonens skald, Ola Dimmen:  «Vil du bli med no ut til Lofoten / Vi er saman om å berge LoVeSe» – og hans fengende joik:

La Lofothavet leve                 He jå le loile lå le
la Lofoten bli oljefri               he jå le loile LoVeSe
la Lofothavet leve                   he jå le loile lå le
la leve LoVeSe                         la leve LoVeSe

Selv om vi sang så høyt vi kunne, var lydnivået et annet da gruppa Mall Girl tok over. Det var nok også meningen. Delegatene inne i landsmøtesalen skulle høre hva som foregikk utenfor og ikke være i tvil om folkemeningen!

Ut over folkefest-dagen var det stands for flere miljøorganisasjoner. Besteforeldrene delte stand med ungdom fra POW, Protect Our Winters. Det var aktiviteter for barn og en stand med klesbytte – for det var jo de store klesbyttedagen, også. Lofoten Oil Company hadde tatt med en ekte oljemarinert lofottorsk.

Mange inne i møtesalen var til slutt like glade og letta som de utenfor. Her poserer tre Ap-størrelser for nestleder i Besteforeldremes klimaaksjon, Finn Bjørnar Lund. Fra venstre Lena Malin Hamnes, ordførerkandidat i Vågan, Else-May Botten, stortingsrepresentant Møre og Romsdal, og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Normann Natland | 07.04.2019

  Et skritt framover for jorda.
  Et skritt framover for Norge.
  Et skritt framover for barn og barnebarn og deres barn.
  Men ennå har vi mange steg for nå dit vi ønsker/drømmer om å komme.
  Men de små og viktige seirene gjør at styrken for å nå vårt store mål blir stadig sterkere. Sammen med de unge skal vi kjempe for jorda sin framtid for nye generasjoner. 💪❤️

 2. Christian F. Holst | 07.04.2019

  Dette er stort. Det er en viktig milepel at AP´s landsmøte endelig har snudd i saken om LoVeSe.
  Håper det kan bidra til at all videre leting etter mer olje på norsk sokkel, og andre steder, stoppes.

 3. Vidar Lillebo | 07.04.2019

  Endelig et sjølsagt vedtak. Det må vel bare være de aller mest «nærsynte» som ikke begriper at LOVe SE med alle sine fiskeresurser, ikke måtte utsettes for oljerisiko. Nå må det jobbes videre for stopp i leting, og når vi bør stoppe å tappe av den olja vi alt har satt i produksjon.
  Det farligste vedtaket vi voksne vet om, er fredning, for det betyr at vi overlater noen vedtak til generasjonene etter oss.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*