Hvem betaler prisen?

Høyre snur 2

Bompenger som svir og privatbilisme kontra kollektivtrafikk seiler opp som sentralt tema i kommunevalget. Skremt av bompengemotstanderne har Drammen Høyre nå gjort helomvending og vil ikke lenger stille seg bak «bypakka» de selv var med å fremme og vedta for bare et år siden. Det er politisk ynkelig, synes flere miljøorganisasjoner i byen. Prisen for slik unnfallenhet må betales av barn og unge.

Drammens Tidende 27 april

NYHETEN OM at Høyre har gjort helomvending i spørsmålet om bypakka slo ned som en bombe i Drammen. Mye tyder på at valgtaktiske hensyn har vært avgjørende for beslutningen. Det er ikke mer enn et år siden Høyre og Ap sto sammen på pressekonferanse og var strålende fornøyd, fordi de var blitt enige om den dyreste pakkevarianten – til 14,4 milliarder kroner. Alternativet til bypakke og bommer er kø, kork og kaos, var budskapet den gang.

NÅ ER alt dette glemt. Neste valg og politiske taburetter ser ut til å være viktigere. Nå begynner KrF og Ap også å lure på om de tør å stå på vedtaket. Rundt omkring i verden blir det satt nye varmerekorder, og isen smelter både i nord og sør. Klimaendringene kommer fortere enn selv de største pessimistene trodde for få år siden. Mer enn noen gang trenger vi politikere som kan se lenger enn neste valg, og som tør å gjøre upopulære vedtak. Skal vi nå klimamålene, må det gjøres tiltak. Det såkalte «grønne skiftet» kommer ikke rekende på ei fjøl, alle må ta et tak.

DET ER ingen som ønsker bommer for å plage folk, men prinsippet om at forurenser betaler er rettferdig. Inntektene skal blant annet brukes til å styrke kollektivtrafikken, og bedre forholdene for syklistene. Det skal bli flere sykkelveier, billigere buss, og flere bussavganger. Det vil føre til at flere velger bort bilen, som igjen vil føre til mindre kø, mindre utslipp og et bedre bymiljø. Med den forurensede luften vi har i Drammen, vil tiltak mot bilisme være bra for folks helse!

HØYRE BRUKER argumentet om at bommene rammer urettferdig. Mange må bruke bil, og har dårlig råd. Dersom det er bekymringen, kan dette ordnes med et fond fra inntektene, som kan tilbakeføres til disse etter en søknad. Da vil «svake grupper» slippe å bli utpekt som ansvarlige for Høyres mangelfulle klimapolitikk, og vi beholder Buskerudpakke 2. Det er til beste for barn og unge som skal leve videre etter at dagens beslutningstakere har sagt takk for seg.

Luna Kjærstad Askim, Natur og Ungdom
Elisabeth Briseid, Besteforeldrenes klimaaksjon
Martin Lindal og Astrid LiV Busengdal, Naturvernforbundet

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*